Confidenţialitate

Europarlamentarii români și programele politice pentru copii. George Roman: Obiectivele pentru copii sunt generale, nu au niciun potențial. Pentru tineri sunt câteva cifre. Tinerii pot vota, iar copiii nu | VIDEO

Programele partidelor pentru alegerile europene conțin referiri puține și fără angajamente concrete în materie de educație, incluziune, combaterea sărăciei sau alte politici destinate minorilor. Invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara George Roman, Director Advocacy la Salvați Copiii România, a analizat platformele principalelor partide prezente în această competiție pentru europarlamentare: „Mare parte din obiectivele pe care le-au trecut în programele lor politice par desprinse fie din lege, fie sunt foarte generale, pentru că ele nu-i angajează în niciun fel”, a spus George Roman la Europa FM. „Obiectivele asumate pentru copii sunt generale, nu au niciun potențial. Însă, am sesizat că atunci când vorbesc despre tineri sunt câteva cifre. […] Acest lucru se datorează faptului că tinerii pot vota, iar copiii nu”, a mai spus George Roman.

George Roman: Din 2008-2009, politicienii nu au mai acordat aceeași atenție programelor politice pentru copii

Tudor Mușat: Ați scanat platformele principalelor partide prezente în această competiție pentru europarlamentare. Ce ați găsit?

George Roman: „Încă din 2016, Salvați Copiii a realizat acest portal <<voteazăpentrucopii.ro>> în care am introdus toate programele politice. De fapt, am făcut analiză din perspectiva copiilor pentru a vedea cum acestea privesc dificultățile cu care se confruntă copiii. Știm foarte bine că sunt o mulțime de statistici care ne plasează întotdeauna pe ultimul loc.

Și când vorbim despre analfabetism funcțional, despre sărăcie, despre numărul de mame minore, faptul că avem cele mai puține situații de abuz identificate în sistem. Și, totodată, înțelegem că Uniunea Europeană are un rol foarte important. A avut până în 2007, atunci când am refăcut întreg sistemul de protecție a copilului, știind că aveam o mulțime de probleme cu privire la soarta copiilor din centrele de plasament.

Dar din 2008-2009, ce am constatat este că politicienii nu au mai acordat aceeași atenție. Evident, înainte se aflau sub presiunea accesului în Uniunea Europeană și acum, pentru că nu mai există constrângeri la nivel european cu privire la politicile adresate copiilor, nu am observat un alt mod de abordare, cel puțin din perspectiva investițiilor financiare în politici care să se adreseze copiilor”.

George Roman, despre programele politice pentru copii din 2024: „Mare parte din obiectivele pe care le-au trecut în programele lor politice par desprinse fie din lege, fie sunt foarte generale, pentru că ele nu-i angajează în niciun fel”

În programele politice pe care le-am analizat în acest an, cele care privesc de fapt alegerile europarlamentare – nu am abordat și alegerile locale fiind atât de pestrițe și numeroase, am vrut să vedem aceia care ne reprezintă la nivel european cum văd situația copilului și ce promisiuni fac, cât de credibile sunt ele.

Și am constatat că mare parte din obiectivele pe care le-au trecut în programele lor politice par așa desprinse fie din lege, fie sunt foarte generale, pentru că ele nu-i angajează în niciun fel atunci când nu introduci cifre – nu spui cu cât dorești să crești investițiile în Educație.

Cam toată lumea vorbește despre creșterea investițiilor – și în 2020 aveam aceleași promisiuni, 2016 la fel, lumea vorbea despre dublarea investițiilor, însă niciodată acest lucru nu s-a concretizat. Probabil că unii dintre radioascultătorii dumneavoastră știu că investițiile în Educație au rămas blocate la 3 procente, deși de 11 ani exista o obligație legală – Legea Educației Naționale – de a aloca un minim de 6 procente din PIB.

La nivel european, majoritatea statelor au de la 4 la 7 procente din PIB pentru Educație, inclusiv acelea care au un sistem educațional foarte bine pus la punct cum sunt țările nordice. Ei înțeleg că nu au cum să respecte dreptul la educație de calitate dacă nu investești. Este cel mai important lucru. Lucru care, de altfel, este destul de bine ocolit în programele politice”, a explicat George Roman la Europa FM.

George Roman: „Obiectivele asumate pentru copii sunt generale, nu au niciun potențial. Însă, am sesizat că atunci când vorbesc despre tineri sunt câteva cifre. […] Acest lucru se datorează faptului că tinerii pot vota, iar copiii nu”

Tudor Mușat: Ce spun, de fapt, aceste programe? Nu oferă termene și cifre, nu oferă lucruri concrete sau noutăți, dincolo ce spuneți că este cadrul legal atât cât e… și atunci, de fapt, ce spun?

George Roman: „Obiectivele asumate pentru copii sunt generale, nu au niciun potențial. Însă, am sesizat că atunci când vorbesc despre tineri sunt câteva cifre: 20.000 de burse Erasmus pentru studenți, câteva zeci de mii de bilete de tren gratuite pentru tinerii de 18 ani – știind foarte bine că acest lucru se datorează faptului că tinerii pot vota, iar copiii dacă nu votează, normal, trebuie să introducem câteva elemente pentru copii, dar nu facem promisiuni prea mari.

Mai există un obiectiv interesant, acela de a constitui o Autoritate Europeană care să fie dedicată eliminării sărăciei în rândul copiilor și pentru a le asigura un trai decent, dar la fel, Autoritatea Europeană probabil că este un obiectiv atât de îndepărtat încât mă tem că nu vom putea obține vreun impact în următorii ani.

Și datele cu privire la copii sunt foarte alarmante. De fapt, ele sunt atât de îngrijorătoare încât ar trebui să instituim un soi de stare de urgență pentru drepturile copiilor. Unul din doi copii este sărac în România. Unul din doi copii este bătut în familie, este analfabet funcțional. La fel, un copil din doi alege să părăsească România. Toate acestea sunt date reprezentative la nivel național, deci ele chiar sunt o radiografie a situației din România.

Și referitor la ultimul aspect – acela de a părăsi România – motivele pe care le-au invocat copiii sunt legate de calitatea proastă a sistemului de educație și de faptul că aici și dacă muncești ai puține șanse să ai un trai decent. Acestea sunt datele care ar fi trebuit să-i îndrepte pe toți politicienii către copil ca fiind o prioritate”.

George Roman: „Candidații la alegerile europarlamentare din România au aceeași mare responsabilitate față de copiii români care se află, în comparație cu copiii din alte state membre, într-o situație mult mai dificilă”

Tudor Mușat: Și acum este întrebarea dacă nu cumva lucrurile acestea vor face parte din niște platforme pentru alegerile interne, pentru Parlamentare? Dacă partidele or fi considerat că sunt lucruri care țin de executiv, de administrarea curentă a lucrurilor și nu ar trebui să le punem în niște proiecte europene.

George Roman: „Am putea gândi că acestea sunt de fapt probleme care privesc politicile europene: strategia de apărare sau de dezvoltare economică, însă candidații la alegerile europarlamentare din România au aceeași mare responsabilitate față de copiii români care se află, în comparație cu copiii din alte state membre, într-o situație mult mai dificilă. Ar trebui întotdeauna să ai ca politician perspectiva aceasta a disparităților enorme între ce obține un copil născându-se în România și cum este privit copilul în alte state”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Ghinea, despre alegeri: „Noi am făcut progrese importante în organizarea alegerilor, dar sunt puncte slabe umane”/ „E foarte greu să demonstrezi dacă la numărătoare se întâmplă o mizerie” | VIDEO