Tuturor ne este dor de acele zile în care seara mergeam la o terasă, la teatru, concerte sau cinematografe. Sunt activități pe care nu le mai putem face acum. Pandemia de coronavirus a bulversat – pentru nu știm cât timp – artele spectacolului. Artiștii au fost nevoiți să întrerupă legătura cu publicul. Este o perioadă grea pentru toți cei care fac teatru, muzică sau orice formă de divertisment.
În primăvară, majoritatea teatrelor de stat și-au trimis actorii, tehnicienii și mașiniștii în concediu de odihnă, asigurându-le astfel salariile. La Oradea, Arad, Brașov, Suceava, Sf. Gheorghe sau Constanța, autoritățile au decis ca artiștii să intre în șomaj tehnic. Toți au acceptat astfel de formule, sperând că în vară poate juca și vor fi plățiți. Dar – după ce piesele s-au ținut o lună-două în aer liber – teatrele au lăsat din nou cortina.
Cel mai greu încercați de suspendarea spectacolelor cu public sunt actorii care joacă în teatre independente, pentru că nu beneficiază de un loc de muncă stabil, fiind plătiți doar la fiecare apariție pe scenă. Au fost unele campanii timide de strângere de fonduri pentru ei.
Nu există piese, nu există roluri create, adaptate acestor vremuri. Pentru că nu-și pot face profesia, viața actorilor s-a oprit: repetițiile, spectacolele, turneele, tot ce devenise tradiție nu mai există. Au căutat soluția de avarie pentru a rezista, pentru a rămâne măcar pe linia de plutire, ca noi să mai putem merge la teatru după ce se încheie criza. Online-ul e singura modalitate prin care actorii mai pot ajunge acum la publicul lor. Mulți au optat pentru reprezentații transmise live pe internet. Joacă spectacolul ca de obicei, dar fără public.
Migrarea spectatorilor din sala de teatru în online suprimă însă comunicarea, relația cu actorii. Aceștia nu mai pot auzi aplauzele, hohotele de râs, exclamațiile… acea reacție a publicului din care-și iau energia.
Și pentru noi – ca spectatori – e o provocare să urmărim producțiile din fața unui ecran. În online dispar emoția, mirajul care se petrec într-o sală de teatru, însă e preferabil să vezi o piesă filmată decât să nu o vezi deloc.
Europa FM lansează Campania “Actorie în pandemie” și te invită să-ți sprijini actorii preferați, să fii solidar cu artiștii, mai ales că mulți dau dovadă de o mare inventivitate în formule „alternative”.
Unele instituții au aplicații unde pot fi accesate zeci de spectacole contra unui abonament cu un cost modest. Alte teatre difuzează pe propriile pagini de Facebook piese de teatru înregistrate în anii trecuți.
Multe distribuie online producții antologice, care nu s-au jucat în multe festivaluri, așa că spectatorii pot profita de ocazie.
Nu în ultimul rând, sunt actori care s-au mobilizat interpretând de acasă diferite momente pentru spectatorul de dincolo de ecranul calculatorului.
Lumea spectacolului poate fi oriunde. Dar are nevoie de tine.