Experții olandezi care au inspectat felul în care România respectă legislația Schengen și-au încheiat misiunea în România.
Concluziile lor sunt pozitive, spune – la Europa FM – europarlamentarul social democrat Victor Negrescu care în aceste zile, a discutat, pe rând, direct, atât cu parlamentari olandezi care se opun intrării României în Schengen, de la 1 ianuarie, cât și cei care cred că merităm să intrăm acum în spațiul liber de controale la frontiere.
Fost ministru pentru delegat pentru Afaceri Europene, Negrescu adaugă că experții olandezi par mulțumiți de ce au văzut în România, deși au încă unele rezerve privind capacitatea noastră de a gestiona fluxuri mari de imigranți și de a procesa rapid, cantități mari de cereri de vize Schengen.
Vă reamintim, experți olandezi au venit săptămâna trecută în România, după ce și experți ai Comisiei Europene au inspectat condițiile din vămi și au concluzionat că totul este conform cerințelor.
În același timp, spune Victor Negrescu, dacă vom intra acum în Schengen, am putea fi monitorizați o perioadă, după modelul MCV în Justiție.
Surse politice au precizat că România are probleme în ceea ce privește dotarea ambasadelor și consulatelor cu logistica necesară acordării vizelor Schengen, calculatoare în special, aparatură de amprentare și stocare a acestora, dar și cu lipsa acută de personal.
Iată de ce, la Bruxelles, se discută și despre unele condiționalități suplimentare ce i-ar putea fi impuse României pentru a intra în Schengen:
O nouă problemă pentru aderarea României la Schengen de la 1 ianuarie este opoziția surpriză exprimată de Austria vineri.
Victor Negrescu spune că Guvernul României încearcă să liniștească Guvernul de la Viena:
În funcție de rezultatele următoarelor negocieri, România va afla cel târziu până la începutul lunii decembrie cum sau dacă va intra în Schengen la începutul lui 2023.