În timp ce UE caută cea mai bună cale de a se redresa în urma impactului pandemiei, deputații europeni declară că Pactul verde trebuie să fie în centrul oricărui pachet de reconstrucție.
Criza sanitară actuală și consecințele sale rămân prioritatea imediată, dar Parlamentul European are în vedere, de asemenea, o strategie pentru perioada ulterioară crizei.
Într-o rezoluție din 17 aprilie, deputații au afirmat că UE are nevoie de un pachet amplu de redresare și reconstrucție care să plaseze în centru Pactul verde, pentru a stimula economia și a combate schimbările climatice.
Din cauza reducerii preconizate a cererii de electricitate și a activității industriale, prețul certificatelor vândute prin sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a scăzut cu 40 % între jumătatea lunii februarie și jumătatea lunii martie 2020.La 28 noiembrie 2019, Parlamentul European a declarat o situație de urgență climatică și a solicitat ca toată legislația UE relevantă să fie în acord cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C.
Comisia a prezentat Pactul verde în decembrie, iar în martie o propunere de lege europeană a climei pentru a face UE neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
În ianuarie, Parlamentul a solicitat obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor decât cele propuse de Comisie, pentru a asigura îndeplinirea obiectivului de către UE.
Într-o reuniune a Comisiei pentru mediu din cadrul Parlamentului, la 21 aprilie, vicepreședintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, a menționat că Legea europeană a climei are un calendar neschimbat și a promis că va prezenta în septembrie o propunere de revizuire a obiectivului de reducere a emisiilor pentru 2030.
Legea climei trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul de Miniștri înainte să intre în vigoare. Parlamentul dorește ca UE să adopte aceste obiective cu mult înaintea conferinței ONU COP26 privind schimbările climatice, care a fost amânată până în 2021 din cauza pandemiei.