Revenirea rapidă la un spațiu Schengen deplin funcțional este necesară pentru a garanta libertatea de circulație și pentru a asigura redresarea economică a UE, susțin eurodeputații.
Într-o rezoluție adoptată vineri cu 520 voturi pentru, 86 împotrivă și 59 abțineri, membrii Parlamentului își exprimă îngrijorarea cu privire la continuarea controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen și impactul acestora asupra oamenilor și a întreprinderilor.
Se dorește o revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională este de o importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie.
Deputații resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale UE și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor.
De asemenea, eurodeputații solicită de urgență o dezbatere privind un plan de redresare pentru Schengen, pentru a se evita ca orice controale temporare la frontierele interne să devină un aspect semipermanent. Planul ar trebui să includă, de asemenea, măsuri pentru situații neprevăzute în cazul unui potențial al doilea val.
„Deși este o veste bună faptul că se ridică din ce în ce mai multe restricții la frontierele interne, modul în care s-a făcut acest lucru lasă mult de dorit. Fără revenirea la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, lipsește o piatră de temelie esențială în drumul nostru către redresare. O revenire completă la libera circulație, nediscriminarea, încrederea reciprocă și solidaritatea sunt măsuri esențiale bazate pe valorile centrale ale UE”, a declarat președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor Juan Fernando López Aguilar (S&D).
Pe termen mediu, deputații subliniază că este necesară o reflecție asupra modalităților de consolidare a încrederii reciproce între statele membre și de asigurare a unei guvernanțe cu adevărat europene a spațiului Schengen. Având în vedere noile provocări, eurodeputații invită Comisia să propună o reformă a guvernanței Schengen.
Eurodeputații solicită, de asemenea, Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile în ceea ce privește integrarea spațiului Schengen și să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen.
După introducerea controalelor la frontierele interne pentru a limita pandemia de COVID-19, țările UE au început să elimine controalele și restricțiile de călătorie aferente. Comisia a recomandat țărilor din spațiul Schengen să ridice controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020. La rândul său, Comisia a creat o platformă online denumită Re-open EU, care oferă informații actualizate pentru călători.
Spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Dintre statele care nu sunt membre ale UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat la spațiul Schengen. Europa sărbătorește săptămâna aceasta cea de a 35-a aniversare a acordului semnat la 14 iunie 1985 la Schengen (Luxemburg) în vederea eliminării controalelor la frontierele interne.