Confidenţialitate

Eurodeputata Corina Crețu, despre directiva salariului minim în UE: Statele membre trebuie să prezinte un plan național cu măsuri concrete | AUDIO

Salariul minim în Uniunea Europeană începe să devină realitate după mai mulți ani de discuții care au fost considerate delicate sau chiar tabu. Comisia de Muncă a Parlamentului Uniunii Europene a votat ca salariul mininim în Uniunea Europeană să nu fie mai mic de 60% din valoarea salariului mediu al unui stat. Următorul pas este ca statele care fac parte din Uniunea Europeană să prezinte Bruxellesului propuneri, dar și un calendar de implementare a viitoarei legi.

Concretizarea proiectului de lege a avut nevoie de 45 de runde de negocieri între instituțiile implicate. Eurodeputata Corina Crețu a votat în Comisia de Muncă pentru instituirea acestui venit minim în statele Uniunii.

„Toate studiile arată că există oameni care lucrează din greu 40 de ore pe săptămână, dar cu toate acestea nu-și pot plăti din salariu chiriile, mâncarea și îmbrăcămintea, adică chestiunile de bază pentru viața de zi cu zi. Și această directivă spune clar că toți lucrătorii merită o viață decentă și o plată corectă”, a spus eurodeputata Corina Crețu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, eurodeputații spun că salariul minim brut nu poate fi mai mic de 60% din cel mediu brut pe economie.

„Acest lucru se aplică tuturor lucrătorilor care sunt finanțați din bani publici și din companii, iar statele membre alături de partenerii sociali, alături de sindicate, trebuie să vină cu un plan național cu măsuri concrete și un calendar care să arate cum vor implementa această directivă pentru că dacă se va vota în sesiunea din decembrie, ea trebuie implementată în maxim trei ani în toate statele membre”, a adăugat eurodeputata Corina Crețu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, salariul mediu brut este acum de aproape de 5.800 de lei, iar 60% ar însemna acum un salariu minim brut de aproape 3.500 de lei, cu aproape o mie de lei mai mult decât în prezent.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Comisia de Muncă a Parlamentului European a votat ca salariul minim în UE să nu fie mai mic de 60% din salariul mediu al unui stat | AUDIO