Confidenţialitate

Eurobarometru: Tot mai mulți europeni susțin apartenența la UE

Din ce în ce mai mulți europeni consideră un lucru bun faptul că țara lor face parte din Uniunea Europeană, arată cel mai recent Eurobarometru.

De asemenea, majoritatea cetățenilor care au răspuns la acest studiu preferă ca liderii europeni să dea un răspuns comun față de provocările globale, în detrimentul acțiunilor naționale.

În plus, trei sferturi dintre cetățenii europeni își doresc ca Uniunea Europeană să ia mai multe măsuri pentru a combate terorismul, șomajul și evaziunea fiscală și să ia mai multe măsuri pentru a proteja mediul.

 

Datele sondajului comandat de Parlamentul European  

57% dintre europeni consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun. Procentul a crescut cu 4% față de sondajul din septembrie și este aproape de nivelul din 2007 – 58% – înainte de criza financiară care a dus la scăderea încrederii în UE.

Cât privește România, 54% dintre români cred că este un lucru bun că țara noastră face parte din blocul comunitar.

„Rezultatele sondajului Parlamentului European referitor la atitudinile cetățenilor față de Uniunea Europeană sunt, pentru prima dată de la începutul crizei din 2007, foarte încurajatoare. Acestea relevă faptul că cetățenii europeni se aşteaptă ca Uniunea Europeană să răspundă cu o singură voce temerilor mari legate de recentele evenimente internaționale care au transformat lumea într-un loc mai nesigur şi mai periculos. Depinde de noi, liderii politici, să le demonstrăm că au dreptate să aibă aceste așteptări. În acest scop, trebuie să îi convingem, prin acţiunile şi deciziile noastre zilnice, că Uniunea Eur opeană poate atât să le protejeze, cât şi să le facă viaţa mai bună”, a declarat Antonio Tajani, Preşedintele Parlamentului European.

Ce-și doresc europenii

Studiul mai arată că europenii vor ca liderii de la Bruxelles să se unească și să ia decizii comune care să ducă la combaterea terorismului, dar în același timp își doresc și măsuri pentru scăderea șomajului și combaterea evaziunii fiscale.

Mai exact, cei mai mulți dintre europeni – 73% – nu vor ca deciziile să fie luate de fiecare stat în parte, ci preferă găsirea unui răspuns comun la Bruxelles.

Iată câteva dintre exemplele în care europenii vor decizii comune la nivelul UE:

instabilitate tot mai mare din lumea arabă (73% în UE, faţă de 55% în România),

– creșterea influenței Rusiei (71% în UE, faţă de 57% în România) și a Chinei (71% în UE, faţă de 55% în România),

Brexit (63% în UE, faţă de 51% în România)

– alegerea lui Donald Trump (64% în UE, faţă de 48% în România).

Majoritatea europenilor își doresc și eforturi pentru a face față provocărilor curente.

– lupta împotriva terorismului (80% în UE, 78% în România)

– șomajul (78% în UE, 78% în România)

– protecția mediului (75% în UE, 76% în România)

– combaterea evaziunii fiscale (74% în UE, 79% în România).

Mai mult de 4 din 10 cetățeni mai spun că vocile lor contează la nivel european, iar 6 din 10 susțin că vocea le este auzită la nivel național.

Inegalitățile sociale sunt încă semnificative

O majoritate copleșitoare a europenilor (84% în UE, 74% în România) susțin că inegalitățile dintre clasele sociale sunt semnificative. O treime dintre ei cred că pentru mulți ani criza va continua.

Studiul s-a realizat pe un eşantion de 27.901 persoane (1033 în România), prin interviuri faţă-în-faţă în perioada 18-27.03.2017.