Aproape jumătate dintre români spun că nivelul lor de trai a scăzut din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. Mai puțin de o treime dintre cetățeni se declară pregătiți să facă față creșterii prețurilor la energie în contextul sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei. Media europeană se apropie de 60%.
Datele apar în eurobarometrul realizat între 19 aprilie – 16 mai.
46% dintre români resimt consecințele invaziei ruse în Ucraina despre care spun că deja le-a redus nivelul de trai. Media europeană e ceva mai mică, de 40%.
Mai mult de o treime dintre cei care au răspuns în cadrul sondajului afirmă că nu au fost încă afectați dar că acest lucru se va schimba cât de curând, iar 14% cred că războiul nu va avea un impact asupra nivelului lor de trai.
Întrebați dacă „apărarea valorilor noastre europene comune, cum sunt libertatea și democrația, trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru afectează prețurile și nivelul de trai”, 62% dintre români au răspuns NU, în timp ce doar doar 35% consideră că DA.
În medie, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene aceste proporții sunt inversate, adică 59% dintre cetățeni văd ca o prioritate apărarea valorilor europene, în detrimentul menținerii prețurilor considerată ca fiind importantă de 39% dintre cei care au răspuns la sondaj.
Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei a avut ca efect creșterea sprijinului public pentru Uniunea Europeană. Bulgaria este singurul stat membru unde se înregistrează o ușoară scădere a proporției cetățenilor care cred că apartenența la Uniune e un lucru bun.