Naționalele de fotbal ale Ţării Galilor şi Elveţiei au terminat la egalitate, 1-1 (0-0), sâmbătă, pe Stadionul Olimpic din Baku, într-un meci din Grupa A a Campionatului European – EURO 2020.
Elveţienii au deschis scorul prin Breel Embolo (’49), galezii egalând prin Kieffer Moore (’74).
Ambele goluri s-au marcat în urma unor cornere.
🏴🆚🇨🇭 THE winning goal?
⚽️ Embolo #EURO2020
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) June 12, 2021
Vineri seara, în primul meci din Grupa A, Italia a învins Turcia cu 3-0.
În etapa a doua, pe 16 iunie, Turcia va întâlni Ţara Galilor (19.00, Baku), iar Italia va înfrunta Elveţia (22.00, Roma).
Tot ce trebuie să știi despre Euro 2020
Cu un an întârziere din cauza pandemiei de coronavirus, turneul final are loc în condiţii speciale, în 11 oraşe de pe Bătrânul Continent, printre care şi Bucureştiul, cu prezenţă redusă a spectatorilor, care variază de la 25% până la 65%.
Comitetul Executiv al UEFA a aprobat reguli speciale pentru turneul final. Astfel, dacă un grup de jucători ai unei echipe a fost plasat în carantină obligatorie sau auto-izolare din cauza testelor pozitive SARS-CoV-2, meciul va continua aşa cum era programat, atâta timp cât echipa afectată are cel puţin 13 jucători disponibili (inclusiv un portar). În caz contrar, meciul poate fi reprogramat de către UEFA în următoarele 48 de ore de la data iniţială a meciului, cu condiţia să fie disponibile opţiuni viabile de reprogramare. Dacă meciul nu poate fi reprogramat, organul de control, etică şi disciplină al UEFA va lua o hotărâre în această privinţă. Echipa responsabilă pentru meciul care nu va mai avea loc va pierde cu 3-0.
România, pe lângă cele patru meciuri pe care le va găzdui la Bucureşti, va fi reprezentată şi de două brigăzi de arbitri, conduse de Ovidiu Haţegan şi de Istvan Kovacs, o premieră pentru ţara noastră la un turneu final.
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European pe Arena Naţională din Capitală. Ambasadorii Bucureştiului sunt Miodrag Belodedici (participant la două turnee finale europene), Dorinel Munteanu (participant la EURO 1996 şi 2000 cu naţionala României), Gabriela Szabo (campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism).
Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19.00), Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16.00), Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19.00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22.00). Spectatorii vor avea acces la 25% din capacitatea stadionului la meciurile din grupă şi până la 50% la meciul din optimi, suplimentarea făcându-se ”doar cu persoane vaccinate”.
Trofeul pe care îl va primi câştigătoarea Campionatului European de fotbal poartă numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea celui care a avut ideea organizării competiţiei. Varianta sa actuală, din 2008, are o înălţime de 60 de centimetri şi o greutate de opt kilograme.
În 2020, s-au împlinit 60 de ani de la înfiinţarea competiţiei.
Celebrul DJ olandez şi producător muzical Martin Garrix a compus melodia oficială a competiţiei fotbalistice în colaborare cu Bono, solistul lui U2, şi The Edge, ea având titlul ”We Are The People”.
Adidas Uniforia este mingea oficială EURO 2020 şi a fost prezentată la Londra pe 6 noiembrie 2019 de Martin Garrix.
Cele mai titrate naţionale, cu câte trei succese, sunt Germania (1972 şi 1980 cu RFG, apoi 1996) şi Spania (1964, 2008, 2012). Mannschaft sau La Roja pot obţine un nou triumf la Londra pe 11 iulie. Doar Franţa (1984, 2000) le poate ajunge. Germania şi URSS sunt naţionalele cu cele mai multe finale pierdute. Germanii au fost învinşi în 1972 (RFG), 1992 şi 2008, sovieticii în 1964, 1972 şi 1988.
Echipele calificate la turneul final al Campionatului European sunt: Anglia (nouă prezenţe la turneul final), Austria (două prezenţe), Belgia (cinci prezenţe), Cehia (nouă prezenţe, o dată campioană ca Cehoslovacia), Croaţia (cinci prezenţe), Danemarca (opt prezenţe, o dată campioană), Elveţia (patru prezenţe), Finlanda (debutantă), Franţa (nouă prezenţe, de două ori campioană), Germania (12 prezenţe, de trei ori campioană), Italia (nouă prezenţe, o dată campioană), Macedonia de Nord (debutantă), Ţările de Jos (nouă prezenţe, o dată campioană), Polonia (trei prezenţe), Portugalia (şapte prezenţe, o dată campioană), Rusia (11 prezenţe, o dată campioană ca URSS), Scoţia (două prezenţe), Slovacia (patru prezenţe, o dată campioană ca Cehoslovacia), Spania (zece prezenţe, de trei ori campioană), Suedia (şase prezenţe), Turcia (patru prezenţe), Ţara Galilor (o prezenţă), Ucraina (două prezenţe), Ungaria (trei prezenţe), potrivit UEFA.
Grupele EURO 2020 sunt următoarele:
- Grupa A: Italia, Elveţia, Turcia, Ţara Galilor – se dispută la Roma (Italia) şi Baku (Azerbaidjan)
- Grupa B: Belgia, Danemarca, Finlanda şi Rusia – se dispută la Sankt Petersburg (Rusia) şi Copenhaga (Danemarca)
- Grupa C: Austria, Ţările de Jos, Macedonia de Nord, Ucraina – se dispută la Amsterdam (Ţările de Jos) şi Bucureşti (România)
- Grupa D: Croaţia, Cehia, Anglia, Scoţia – se dispută la Londra (Anglia) şi Glasgow (Scoţia)
- Grupa E: Polonia, Slovacia, Spania, Suedia – se dispută la Sevilla (Spania) şi Sankt Petersburg (Rusia)
- Grupa F: Franţa, Germania, Ungaria, Portugalia – se dispută la München (Germania) şi Budapesta (Ungaria).
Pentru a reduce eforturile jucătorilor din cauza pandemiei, loturile echipelor au fost mărite la 26 de jucători de la 23 (utilizate la fiecare campionat european din 2004 încoace). Cu toate acestea, numărul maxim de jucători permis pentru fiecare meci de la turneul final va rămâne 23. Dacă un jucător se accidentează sau se îmbolnăveşte suficient de grav pentru a nu mai putea participa la competiţie, înainte de primul meci al echipei sale, el poate fi înlocuit. Portarii pot fi înlocuiţi în continuare după primul meci al echipei sale din cauza incapacităţii lor fizice de a juca.
La 31 martie 2021, Comitetul Executiv UEFA a aprobat utilizarea a maximum cinci înlocuiri în meciurile de la turneu (cu un al şaselea permis în prelungiri). Cu toate acestea, fiecare echipă are doar trei oportunităţi de a face înlocuiri, cu o a patra permisă în prelungiri, excluzând înlocuirile făcute la pauză, înainte de începerea prelungirilor şi la pauză în prelungiri.
La 27 septembrie 2018, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat utilizarea, pentru prima dată, a sistemului de asistenţă video (VAR) la un campionat european.
La 21 aprilie 2021, UEFA a anunţat cele 19 echipe de arbitri care vor “fluiera” la turneul final. Printre aceştia, se numără arbitrul argentinian Fernando Rapallini şi asistenţii săi, care sunt primii oficiali sud-americani selectaţi pentru un campionat european ca parte a programului de schimb de arbitri UEFA cu CONMEBOL (federaţia sud-americană de fotbal). Un grup de arbitri spanioli au fost selectaţi în mod similar pentru Copa America 2021.
Arbitrii care vor conduce partidele de la EURO 2020, alături de asistenţii lor, sunt: Felix Brych (Germania), Cuneyt Cakir (Turcia), Carlos del Cerro Grande (Spania), Andreas Ekberg (Suedia), Orel Grinfeld (Israel), Ovidiu Haţegan (România), Serghei Karasev (Rusia), Istvan Kovacs (România), Bjorn Kuipers (Ţările de Jos), Danny Makkelie (Ţările de Jos), Antonio Mateu Lahoz (Spania), Michael Oliver (Anglia), Daniele Orsato (Italia), Fernando Rapallini (Argentina), Daniel Siebert (Germania), Artur Soares Dias (Portugalia), Anthony Taylor (Anglia), Clément Turpin (Franţa), Slavko Vincic (Slovenia).
În plus, UEFA a anunţat 22 de oficiali pentru VAR şi 12 oficiali pentru meciuri de sprijin (care acţionează ca al patrulea oficial sau arbitru asistent de rezervă), între care Stéphanie Frappart, prima femeie arbitru la un turneu final al Campionatului European UEFA.
Logo-ul oficial al EURO 2020 a fost dezvăluit pe 21 septembrie 2016, în cadrul unei ceremonii la Primăria din Londra. Logo-ul prezintă Trofeul Henri Delaunay înconjurat de fani pe un pod, care, potrivit UEFA, reprezintă modul în care fotbalul leagă oamenii. Fiecare oraş gazdă are, de asemenea, propriul său logo. Mascota oficială a turneului, Skillzy, a fost dezvăluită pe 24 martie 2019, personajul fiind inspirat din fotbalul freestyle, fotbalul de stradă şi cultura panna.
Trofeul pe care îl primeşte câştigătoarea Campionatului European de fotbal mai poartă şi numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea celui care a avut ideea organizării competiţiei. Născut în 1883, Delaunay şi-a petrecut toată viaţa aproape de fotbal. Jucător al echipei pariziene Étoile des Deux Lacs, după retragere a devenit arbitru. Trecerea la munca de birou a făcut-o la clubul unde a activat, devenind în 1906 administratorul lui Étoile des Deux Lacs. Mai târziu a primit funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal. Ca membru al FIFA a fost unul din cei care, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal. În ceea ce privea Europa, spiritul său vizionar îl făcea să propună încă din anii ’20 organizarea unui turneu final pe naţiuni şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale. La fondarea UEFA, pe 15 iunie 1954, a fost numit secretar general, funcţie pe care avea să o păstreze până pe 9 noiembrie 1955, atunci când a încetat din viaţă, fiind înlocuit de către fiul său, Pierre Delaunay.
De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu european. Confecţionată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. Ultimul căpitan care a ridicat trofeul original a fost Theodoros Zagorakis, după ce Grecia uimise lumea fotbalistică la Campionatul European de Fotbal 2004 din Portugalia.
Înaintea Campionatului European de Fotbal 2008, găzduit de Elveţia şi Austria, UEFA a hotărât să aducă modificări substanţiale, considerând că trofeul este prea mic. Conceperea lui a fost lăsată în seama bijutierului londonez Asprey. Fabricat din argint şi păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălţime cu 18 centimetri şi în greutate cu două kilograme. Cu o înălţime de 60 de centimetri şi o greutate de opt kilograme, cupa a avut nevoie şi de o bază mai largă, mai ales că s-a renunţat şi la suportul pe care erau trecute câştigătoarele, numele acestora regăsindu-se acum pe spatele trofeului.
Celebrul DJ olandez şi producător muzical Martin Garrix a compus melodia oficială a competiţiei fotbalistice în colaborare cu Bono, solistul lui U2, şi The Edge, potrivit agenţiei EFE.
Melodia ”We Are The People” a fost prezentată, pe 19 octombrie 2019, la RAI Amsterdam, într-un concert alături de Tiesto şi David Guetta, cel care a compus melodia oficială EURO 2016.
Adidas Uniforia este mingea oficială EURO 2020 şi a fost prezentată la Londra, la 6 noiembrie 2019, de dj-ul Martin Garrix.
La 4 mai 2021, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat reguli speciale pentru turneul final din cauza pandemiei COVID-19 în Europa. Astfel, dacă un grup de jucători ai unei echipe a fost plasat în carantină obligatorie sau auto-izolare din cauza testelor pozitive SARS-CoV-2, meciul va continua aşa cum era programat, atâta timp cât echipa afectată are cel puţin 13 jucători disponibili (inclusiv un portar). În caz contrar, meciul poate fi reprogramat de către UEFA în următoarele 48 de ore de la data iniţială a meciului, cu condiţia să fie disponibile opţiuni viabile de reprogramare. Dacă meciul nu poate fi reprogramat, organul de control, etică şi disciplină al UEFA va lua o hotărâre în această privinţă. Echipa responsabilă pentru meciul care nu va mai avea loc va pierde cu 3-0.
În vederea promovării turneului final al Campionatului European de Fotbal, au fost desemnaţi în calitate de vectori de imagine (ambasadori) mai mulţi sportivi, în special foşti fotbalişti. Astfel, ambasadorii Bucureştiului au fost desemnaţi, conform FRF, următorii: Miodrag Belodedici (participant la două turnee finale europene), Dorinel Munteanu (participant la EURO 1996 şi 2000 cu naţionala României), Gabriela Szabo (campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism).
Lista ambasadorilor UEFA este însă mult mai lungă: Andrei Arşavin (Rusia), Deco (Portugalia), Alessandro Del Piero (Italia), Marcel Desailly (Franţa), Youri Djorkaeff (Franţa), Ruud Gullit (Olanda), Thierry Henry (Franţa), Christian Karembeu (Franţa), Jurgen Klinsmann (Germania), Patrick Kluivert (Olanda), Henrik Larsson (Suedia), Brian Laudrup (Danemarca), Luis Figo (Portugalia), Maniche (Portugalia), Lothar Matthaeus (Germania), Steve McManaman (Anglia), Gaizka Mendieta (Spania), Antonios Nikopolidis (Grecia), Nuno Gomes (Portugalia), Michael Owen (Anglia), Robert Pires (Franţa), Karel Poborsky (Cehia), Carles Puyol (Spania), Ricardo Carvalho (Portugalia), Peter Schmeichel (Danemarca), Clarence Seedorf (Olanda), Alan Shearer (Anglia), Vladimír Smicer (Cehia), David Trezeguet (Franţa), Vitor Baia (Portugalia), Xabi Alonso (Spania), Xavi Hernandez (Spania), Gianluca Zambrotta (Italia), Patrik Berger (Cehia), David Seaman (Anglia), Paul Gascoigne (Anglia), Jean-François Domergue (Franţa), Alain Giresse (Franţa), Jean Tigana (Franţa), Luis Fernandez (Franţa), Steffen Freund (Germania), Christian Ziege (Germania), Miroslav Klose (Germania), Thomas Helmer (Germania), Giorgios Karagounis (Grecia), Theodoros Zagorakis (Grecia) şi Marcos Senna (Spania).
Finala se va juca pe 11 iulie, pe Stadionul Wembley din Londra (22.00).
Potrivit FRF, se estimează că vor fi vândute trei milioane de bilete, iar cinci miliarde de telespectatori vor urmări cele 51 de meciuri care se joacă în cele 11 oraşe europene.
Mascota oficială a turneului, Skillzy, este inspirată din fotbalul freestyle, fotbalul de stradă şi cultura panna.