Comisia Europeană s-a declarat, miercuri, preocupată de revizuirea sistemului judiciar din România, cerând Parlamentului de la București să-și reconsidere reformele, relatează publicaţia electronică EUObserver.
”Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declarație comună a președintelui Comisiei, Jean Claude Juncker și a prim-vicepreședintelui, Frans Timmermans.
”Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”, adaugă documentul.
Contestatarii reformei din domeniul judiciar al României consideră demersul drept o încercare de a pune instanţele sub control politic, de a zădărnici eforturile anticorupție și de a proteja politicienii vizaţi de anchete.
Executivul comunitar le cere premierului desemnat Viorica Dăncilă și şefilor celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să nu permită intrarea în vigoare a noilor legi în lipsa unui larg consens.
EUObserver aminteşte că Liviu Dragnea, președinte al Partidului Social-Democrat (PSD), nu a putut prelua şefia guvernului după câştigarea alegerilor din 2016 din cauza unei pedepse de doi an închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală. Cu toate acestea, el este considerat liderul de facto al României.
Liviu Dragnea este judecat, în prezent, pentru abuz în serviciu şi suspectat de fraudarea unor fonduri comunitare.
Scrisoarea semnată de Juncker și Timmermans este “o lovitură de avertizare”, după cum susţine o sursă din executivul UE, adăugând că Bruxelles-ul nu exclude utilizarea mecanismului lansat împotriva Poloniei tot pentru controversate reforme în sistemul judiciar.
Comisia Europeană ar urma să îşi exprime preocupările, într-o formă mai dură, în viitorul raport anual de monitorizare a progreselor din justiţie.
Scrisoarea oficialilor europeni urmează protestelor masive de la sfârşitul săptămânii trecute faţă de reforma care este văzută ca o piedică în lupta împotriva corupției la nivel înalt.