Confidenţialitate

Eugen Tomac: Mă așteptam ca domnul Ciolacu și domnul Ciucă să discute cu liderii sindicali, nu să încerce să mimeze o preocupare care nu mai convinge pe nimeni | VIDEO

Tensiuni în societate, tensiuni pe scena politică. Profesorii sunt în grevă, rotativa guvernamentală e în grevă, după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că suspendă negocierile pentru formarea noului guvern. „Mă așteptam ca liderii celor două partide, în loc să mimeze această stare de supărare care nu are nicio logică, să stea azi cot la cot cu ministrul Educației, cu liderii sindicali”, a spus Eugen Tomac, președinte PMP și europarlamentar, invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Nu cred că va exista o surpriză în acest sens, cred că Ciolacu va fi cel de-al patrulea premier PSD pe care președintele Iohannis îl va numi în mandatul domniei sale și evident că acum încearcă să mimeze această preocupare față de grija profesorilor”, a mai spus Eugen Tomac la Europa FM.

„Evident că nemulțumirea profesorilor a băgat în corzi coaliția de guvernare și orice om politic care are o asemenea responsabilitate ca cea a guvernării țării nu fuge de răspundere, ci își asumă și ia în piept calea dialogului. Eu mă așteptam ca domnul Ciolacu și domnul Ciucă să fie în capul mesei la discuțiile cu liderii sindicali în momentul de față, nu să încerce să mimeze o preocupare care nu mai convinge pe nimeni, pentru că aceste partide au sfidat de mai multe ori breasla dascălilor”, a spus Eugen Tomac la Europa FM.

Eugen Tomac: „O societate unde nu investim în educație nu poate fi o societate competitivă pe termen mediu și pe termen lung”

Eugen Tomac: „Să nu uităm că în urmă cu mai bine de 10 ani aceste două partide au votat cot la cot în Parlament, peste noapte, majorarea cu 50% a tuturor salariilor…”.

Mădălina Dobrovolschi: Era Călin Popescu Tăriceanu pe atunci premier…

Eugen Tomac: „Exact. Sunt niște momente în evoluția politică post-decembristă când clasa politică pur și simplu a sfidat dascălii din această țară și lipsa de investiție în educație evident că a creat multă dezamăgire și noi uităm de o chestiune esențială: o societate unde nu investim în educație nu poate fi o societate competitivă pe termen mediu și pe termen lung. Politicienii și-au dorit ca românii să depindă foarte mult de influența politicului în educație. Uitați-vă că la un moment dat aceste nemulțumiri pot lua o turnură care, evident, creează mari probleme”.

Mădălina Dobrovolschi: Momentul creează mari probleme… Asta vreau să subliniez și eu pentru că momentul acestei greve coincide cu un moment extrem de dificil pentru elevii care sunt ani final, care trebuie să se pregătească pentru examene.

Eugen Tomac: „Elevi care au fost sacrificați mai bine de un an și jumătate în vremea pandemiei, deci vin cu vulnerabilități foarte mari din spate și din acest punct de vedere mă așteptam ca liderii celor două partide, în loc să mimeze această stare de supărare care nu are nicio logică, să stea azi cot la cot cu ministrul Educației, cu liderii sindicali…”.

Eugen Tomac, despre strategia PSD? „Se prefac supărați. Este mai bine să deconteze liberalii, pentru că oricum au decontat și criza energetică, pandemia”

Mădălina Dobrovolschi: Consultări sunt, dar în mod real care este strategia PSD? De ce suspendă aceste negocieri?

Eugen Tomac: „Doar să facă pe supărații. Eu nu cred în această abordare…”

Mădălina Dobrovolschi: De ce? Pentru că nu vor să pună mâna pe guvernare, cu ghilimele de rigoare…

Eugen Tomac: „Pentru că li se pare că acest cartof fierbinte de care vorbeați dumneavoastră este destul de incomod de preluat în piept acum și, evident, că este mai bine să deconteze liberalii, pentru că oricum au decontat și criza energetică, pandemia… De ce să nu deconteze mai departe, de parcă PSD-ul ar fi în spatele ușii și nu la aceeași masă”.

Eugen Tomac: „Cred că Ciolacu va fi cel de-al patrulea premier PSD pe care președintele Iohannis îl va numi în mandatul domniei sale”

Mădălina Dobrovolschi: Acum sunt tot felul de speculații, cum că Marcel Ciolacu nu ar da drumul la negocieri în continuare să se ajungă la schimbarea de echipă guvernamentală până ce nu primește asigurări de la președintele Iohannis cum că va fi viitorul premier, adică va fi și desemnat oficial. Sunteți la curent cu această variantă? Ați auzit despre această variantă de lucru?

Eugen Tomac: „Știu că există mult deranj în ceea ce privește transferul acesta de portofoliu de premier în sânul coaliției pentru că deș aparent părea că nu va exista nicio problemă, totuși apele nu sunt atât de clare cum au vrut să lase tot timpul impresia…”

Mădălina Dobrovolschi: Adică în opoziție ce se știe?

Eugen Tomac:Știm că rotativa va avea loc, dar deocamdată se mai târguiesc pe diverse chestiuni care țin de portofolii și, evident, de configurarea viitoarei majorități”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar despre numele premierului? Ați auzit astfel de discuții, că ar fi sub semnul întrebării posibilitatea ca Marcel Ciolacu…

Eugen Tomac: „Nu cred că va exista o surpriză în acest sens, cred că Ciolacu va fi cel de-al patrulea premier PSD pe care președintele Iohannis îl va numi în mandatul domniei sale și evident că acum încearcă să mimeze această preocupare față de grija profesorilor, deși de problemele din sistemul de educație se știe dintotdeauna, de situația privind legislația ce ține de pensii, la fel…”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Surse: Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze după finalizarea grevei profesorilor. Rotativa guvernamentală depinde de încheierea protestului | AUDIO