Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „România trebuia să adere pe 1 octombrie 2012 la spațiul Schengen, însă PSD și PNL au avut atunci o altă agendă”, a spus Eugen Tomac. „Dacă Uniunea Europeană vrea concret și practic să ajute cele două state vecine nouă să facă față presiunilor Federației Ruse și să reziste atât cât se poate în condițiile de față economic, noi trebuie să intrăm în spațiul Schengen cât mai rapid”, a mai spus europarlamentarul.
„Partea bună este că, în premieră, Comisia Europeană susține în totalitate aderarea noastră, a Bulgariei și a Croației la Spațiul Schengen. Dacă până acum exista o abordare rezervată, de data aceasta cele două misiuni de evaluare pe care le-a avut România în ultimele săptămâni, în ultimele luni cu privire la Spațiul Schengen au venit cu rapoarte extrem de pozitive, ceea ce arată că lucrurile s-au îmbunătățit. Sigur că rămâne de văzut ce se va întâmpla pe 8 decembrie”, a explicat Eugen Tomac la Europa FM.
Eugen Tomac: „România trebuia să adere pe 1 octombrie 2012 la spațiul Schengen, însă PSD și PNL au avut atunci o altă agendă”
„România a fost invitată să adere la Schengen în urmă cu 11 ani. A existat atunci o unanimitate și un calendar stabilit. România trebuia să adere pe 1 octombrie 2012 la spațiul Schengen, însă PSD și PNL au avut atunci o altă agendă, una care nu a avut nimic în comun cu prioritățile României, au răcit relațiile cu Uniunea Europeană pentru că pe ei îi interesa suspendarea președintelui Băsescu la acea vreme și tot acel șoc pe care l-au produs politicienii români a dus România în situația aceasta în cae multe state să se întrebe dacă noi înțelegem perfect cum funcționează mecanismele democratice într-un stat de drept.
Și evident că toată acea aventură ne-a costat mai bine de 10 ani rămași în afara Spațiului Schengen. Azi datele s-au schimbat foarte mult. Odată cu criza sanitară, cu criza emigranților, cu criza de război, evident că România fiind în prima linie a acționat extrem de matur și lucrurile s-au schimbat fundamental.
Mai mult decât atât, odată cu invitarea Ucrainei și Republicii Moldova de adera la Uniunea Europeană, evident că rolul nostru devine din ce în ce mai important din punct de vedere strategic și am spus-o și azi și am susținut-o în repetate rânduri: Dacă Uniunea Europeană vrea concret și practic să ajute cele două state vecine nouă să facă față presiunilor Federației Ruse și să reziste atât cât se poate în condițiile de față economic, noi trebuie să intrăm în spațiul Schengen cât mai rapid.
Vă dau un exemplu concret: Dacă un agent economic din Republica Moldova nu are unde să se ducă în alt spațiu pentru că este război. Singura opțiune rămâne piața europeană. Dacă un agent comercial din Republica Moldova vrea să-și aducă produsele pe piața europeană stă minim 3-4 zile în punctul de frontieră al Republicii Moldova cu România. Mai stă minim 3-4 zile la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria pentru a intra în Spațiul Schengen. Evident că toate aceste lucruri se cuantifică în costuri în plus și nu poți avea o producție capabilă să facă concurență pe piața europeană atât timp cât există această barieră. Evident că economic și politic pentru noi este foarte important să se repare această chestiune”, a explicat Eugen Tomac.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock