Profesorul de Limba și Literatura Română Eugen Mitran a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. „Doamna profesoară chiar este bine. Este impardonabil și un eveniment incredibil din punctul acesta de vedere și sper să găsim soluții pe viitor pentru a nu se mai întâmpla incidente de felul acesta în care nu doar o parte pare a fi vinovată, ci sunt mai mulți factori aici”, a spus Eugen Mitran despre incidentul de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București. Cât despre modelul tradițional de școală, Eugen Mitran a subliniat că „avea în prim-plan cartea”.
Marcel Bartic: Este absolut regretabil că s-a întâmplat acest lucru și îmi doresc din tot sufletul să știu că doamna profesoară este bine.
Eugen Mitran: „Doamna profesoară chiar este bine. Este impardonabil și un eveniment incredibil din punctul acesta de vedere și sper să găsim soluții pe viitor pentru a nu se mai întâmpla incidente de felul acesta în care nu doar o parte pare a fi vinovată, ci sunt mai mulți factori aici”.
Eugen Mitran, despre modelul tradițional de școală: „Avea în prim-plan cartea”
Vorbind despre modelul tradițional de școală, Eugen Mitran spune că „era un model care avea în prim-plan cartea. Din punctul acesta de vedere, școala era un loc unde trebuia să se facă și continuă să se facă zicem noi carte. Școala românească a rămas și este o instituție de reper în societatea românească. Modelul modern sau actual, ca să putem să definim mai bine lucrul acesta din perspectiva pedagogiei moderne, presupune luarea unor decizii într-un sistem colegiu. Elevii, părinții, comunitatea locală sunt implicați în ceea ce presupune a fi materia de studiu și aici avem copilul”.
Eugen Mitran: „Un criteriu mai mult ca sigur în viitor va fi cel al angajabilității”
Marcel Bartic: Întâlnesc de foarte multe ori discursul acesta precum că școala se ocupă de livrarea informației, iar părinții trebuie să se ocupe de educație și aceasta este o dilemă din care ieși foarte greu. Stau și mă întreb, la un moment dat, dacă nu cumva școala ar trebui să-și asume și acest lucru: de a forma reflexe, obiceiuri, mentalități convingeri care să compună într-un sfârșit ceea ce numim educație cu adevărat.
Eugen Mitran: „Pe de-o parte, haideți să fim sinceri: în ultima vreme, școala a fost ca un fel de poligon. Toată lumea se pricepe la școală și toată lumea știe ce trebuie să se întâmple în școală. Mai puțini își pun problema ce facem cu absolvenții și ce facem cu cei care trebuie să fie conștienți că au de învățat.
Paradigma s-a schimbat oricum și nu mai este vorba doar de cunoștințe și tocmai discutam despre profilul absolventului, unde avem inclusiv competențe antreprenoriale. Un copil trebuie să fie în stare să facă ceva și de aici poate episodul acela al pandemiei în care orele online erau un prilej în care niște actori întrerupeau lecția și atunci se punea întrebarea ce faci în acel moment.
Bun, s-a încheiat acea perioadă, dar toți ne-am pus întrebarea încotro ne îndreptăm și, din punctul acesta de vedere, noi – profesorii – ne gândim ce se întâmplă după. Un criteriu mai mult ca sigur în viitor va fi cel al angajabilității, adică cei care termină o formă de învățământ – teoretică, tehnica – se regăsesc pe piața muncii? Au în viața lor împlinirea a ceea ce au învățat? Poate noi suntem depășiți, cei tradiționali, dar este interesant că școala românească încă dă valori și încă livrează resursă umană pentru alte țări și pentru alte spații europene”.
Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:
Sursa foto: Shutterstock