Confidenţialitate

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: Încerc să ies din perioada de ură prin care am trecut | VIDEO

La cinci de la tragedia din clubul Colectiv, Europa FM vă propune o serie de interviuri cu supraviețuitori, părinți ai copiilor din Colectiv și observatori ai societății românești.

Ce s-a schimbat în acești cinci ani? Reprezintă Colectiv un punct hotărâtor pentru noua societate civilă din România. Și ce gândesc astăzi despre acel moment oamenii care l-au trăit. Eugen Iancu este președintele Asociației Colectiv.

Fiul său, Alexandru Iancu avea 22 de ani și a murit la trei săptămâni după ce-a fost rănit în Colectiv. Eugen Iancu spune că-și dedică viața astăzi muncii în organizații neguvernamentale și că speră ca schimbările din România să se producă mai repede. ”Am crezut că va fi o schimbare accelerată, dar nu a fost așa.”

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, i-a vorbit lui Cătălin Striblea despre gândurile sale din ultimii cinci ani.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015. Clubul se afla într-o fostă hală a fabricii Pionierul, din sectorul 4 al Capitalei. Câteva sute de tineri au mers acolo pentru a participa  la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album.

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului.  Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.

Tragedia de la Colectiv, modul în care au reacționat autoritățile au scos în stradă mii de oameni. Mai întâi în marșuri tacute, apoi în proteste al caror principal slogan a fost “Corupția ucide”.  A fost reacția societății în fața informațiilor că autorizațiile de funcționare a clubului fuseseră obținute fără ca autoritățile să verifice singuranța spațiului.

În urma protestelor, guvernul lui Victor Ponta demisionează.  Într-un târziu demisionează și  primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Sunt arestate pentru 30 de zile 11 persoane: patronii Clubului Colectiv, reprezentanții firmei care s-a ocupat de efectele pirotehnice și  inspectorii ISU care au făcut verificările la Club. Între timp, patronii de la Colectiv au fost trimiși în judecata. Majoritatea cercetărilor trenează.

După tragedia din Clubul Colectiv am numărat vieți pierdute și vieți care atârnau de un fir de ață. A ieșit la iveală  dezastrul din spitale, au apărut victimele infecțiilor nosocomiale și am aflat că de fapt dezinfectanții nu dezinfectează. Au murit 65 de tineri și alți cel puțin 150 au nevoie și acum de îngrijiri medicale după ce au suferit arsuri.