Propunerea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ca anumite medicamente să fie interzise la volan e criticată de specialiști. Invitat în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM, medicul psihiatru Eugen Hriscu, specializat în domeniul dependențelor de droguri, a explicat că e iresponsabil să interzici medicamentele de care oamenii au nevoie și a dat exemplul persoanelor care trebuie să ia antidepresive.
Eugen Hriscu, medic psihiatru: „Asta ar presupune că oamenii ar avea de ales între a-și continua un tratament antidepresiv și a conduce. Situația este inversată în restul țărilor europene”
„Ar trebui să condamnăm foarte puternic declarația domnului ministru Predoiu. Nu cred că soluția este să interzicem medicamente, mai ales tratamente antidepresive. Este de-a dreptul iresponsabil și aproape criminal să propui interzicerea acestor medicamente. Asta ar presupune că oamenii ar avea de ales între a-și continua un tratament antidepresiv și a conduce. Situația este inversată în restul țărilor europene. Practic, nu ai nevoie să conduci dacă nu îți iei tratamentul. Oamenii, de exemplu, cu depresie, care nu își iau tratamentul sunt mai degrabă un pericol la volan din cauza lipsei de somn, din cauza capacității reduse de a face față sarcinilor la volan”, a explicat la Europa FM medicul psihiatru Eugen Hriscu.
Eugen Hriscu spune că trebuie introduse neapărat praguri pentru consumul de substanțe stupefiante, în condițiile în care aparatele drugtest moderne sunt capabile să detecteze cantități extrem de mici de substanță care nu ar avea efecte asupra psihicului sau asupra capacității de a conduce.
Medicul psihiatru a amintit de cazul recent al vatmanului din București, depistat inițial pozitiv la consumul de droguri, deși luase un medicament pentru răceală. Testele de sânge au infirmat că acesta consumase substanțe interzise.
Eugen Hriscu, medic psihiatru: Un om risca să fie acuzat de omor. De aceea avem nevoie de aceste praguri
„Vatmanul ar fi mâncat un covrig cu mac, ar fi luat un tratament care conținea o cantitate foarte mică de efedrină, de exemplu, cum este Ibuprofen răceală și gripă, ar fi avut o cantitate infimă de substanță în sânge. Un om risca să fie acuzat de omor, având substanțe psihoactive în sânge, dar atunci în substanțe ar fi fost 0,001 nanograme pe mililitru, dar nu 0. De aceea avem nevoie de aceste praguri. Nu ca să facilităm șoferilor drogați condusul – Doamne ferește! – ci pentru a putea să facem diferența între niște urme de substanță aflate accidental sau rezidual în corpul uman și persoanele realmente intoxicate”, a mai spus la Europa FM medicul Eugen Hriscu.
Ministra Justiției Alina Gorghiu a spus că nu se pot stabili niveluri de siguranță pentru substanțe, în condițiile în care este vorba despre mii de substanțe psihoactive.
Sursa foto: Shutterstock