Sebastian Agachie și Alexandru Amarghioalei au fost invitatații lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Sebastian și Alexandru se ocupă cu ethical hacking – o meserie în care simulează atacuri reale, găsesc soluții pentru acestea și păstrează securitatea companiei în cadrul căreia lucrează. Ei ne-au explicat la Europa FM ce înseamnă deepfake și cum îi putem ajuta pe copii să facă diferența între realitate și fake în mediul online.
„Ar fi indicat întâi să ne gândim ce putem să facem noi. Nu neapărat cum să controlăm, ci cum să ne raportăm la situație”
Alexandru Amarghioalei: „În principiu, legat de tot ce înseamnă dezinformări, acum în trend este ceea ce numim noi deepfake. Reprezintă de fapt faptul că p persoană creează video-uri cu fața și vocea altei persoane. Cam cu asta ne confruntăm acum. Gândiți-vă că în trecut aveam phishing emails, aveam poze trucate, iar în momentul de față acesta este trendul, să zicem așa, într-o zonă mai negativă. Ar trebui doar să fim atenți că fenomenul există și am putea să abordăm ce putem să facem noi în privința asta, pentru că trendurile și lucrurile în tehnologie se mișcă atât de rapid încât ar fi indicat întâi să ne gândim ce putem să facem noi. Nu neapărat cum să controlăm, ci cum să ne raportăm la situație”.
Cum îi putem ajuta pe copii să facă distincția între ce este real și ce nu în mediul online?
Alexandru Amarghioalei: „Aș avea o analogie. Putem să ne imaginăm o bibliotecă enormă, care are foarte multe cărți. Putem să contribuim cu cărți acolo sau putem să luăm cărți ca să învățăm ceva de acolo. Așa putem să vedem și internetul – este un cumul extraordinar de mare de informații în care oamenii contribuie cu informații sau preiau informații ca să înțeleagă ceva de acolo. Și atunci, să zicem că în biblioteca respectivă eu pot să scriu o carte legată de ethical hacking și ceea ce fac eu, din punct de vedere tehnic în care am expertiza necesară sau pot să scriu o carte despre medicină – ceea ce eu nu fac.
Și atunci, în momentul în care cineva consumă informație ar putea să consume informație care este falsă sau care este adevărată. Și nu știm asta,. Și atunci, făcând paralelă cu internetul ar trebui să ne dăm seama că în momentul în care consumi ceva din cumulul acela de informație să fii conștient că există o șansă ca ceea ce consumi să fie fals sau să fie adevărată. Și fiind conștient de treaba asta, să văd ce pot să fac să verific informația respectivă. Să nu o iau cum o găsesc acolo”.
Ce face un ethical hacker?
Sebastian Agachie: „Meseria noastră este destul de dinamică și provocatoare. În fiecare zi trebuie să fim la curent cu ceea ce se întâmplă pe piață, cu noile tendințe, cu noile riscuri, cu noile vulnerabilități astfel încât în momentul în care o nouă vulnerabilitate apare publică noi să putem să ajutăm compania la care lucrăm să fie cu un pas înaintea atacatorilor. Cu alte cuvinte, noi simulăm atacuri reale pe care un atacator extern le-ar face asupra companiei noastre.
Practic, testăm securitatea pentru tot ce înseamnă proprietate intelectuală a companiei – pentru că suntem o companie producătoare de software, securitatea infrastructurilor, baze de date, servere, dispozitive, terminale, departamente, dar și securitatea fizică – de exemplu, clădirea. Plecăm de la un set de reguli internaționale pe care le testăm dintr-un capăt în altul și în momentul respectiv în care terminăm acel set devenim inovativi și căutăm tot felul de metode prin care putem să compromitem acea țintă. În contetxul în care găsim ceva probleme, le raportăm departamentelor respective și colaborăm cu ei spre a le rezolva”.
Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Ce înseamnă deepfake și cum putem recunoaște un astfel de material? Explicațiile Alexandrei Cernian | VIDEO