Confidenţialitate

Este boala Alzheimer ereditară?

Boala Alzheimer este o boală degenerativă a creierului, afectând memoria, limbajul, comportamentul, capacitatea de judecată și inteligența.

Semnele de alarmă constau în pierderea memoriei de scurtă durată, uitarea unei persoane din anturaj, relatarea repetată a unor întâmplări, dezorientarea în spațiu și confuzia, dar și modificări bruște ale dispoziției și personalității.

Dr. Iulia Coandă, medic specialist neurolog, ne spune dacă boala Alzheimer este ereditară sau nu și cum putem scădea riscul apariției acesteia.

Boala Alzheimer nu este ereditară. Deși are o componentă genetică, mai puțin de 5% din cazurile de boală Alzheimer sunt familiale.

Dacă aveți o rudă, mai ales un părinte care suferă de Alzheimer aveți riscul ușor mai crescut decât populația generală de a face boala.

Studiile au arătat că există metode de a ține creierul activ și sănătos și de a diminua riscurile de boală Alzheimer. Acestea includ menținerea unei greutăți corporale optime, dieta corectă, exercițiu fizic regulat, controlarea factorilor de risc, mai ales cei cardio-vasculari (de exemplu diabetul zaharat și hipertensiunea arterială).

O viață socială activă – întâlnirea cu prietenii și familia și efectuarea de activități în afara casei, scad riscul, de asemenea. Utilizarea creierului prin educație și efectuarea unor cerințe complexe din viața de zi cu zi, vor reduce suplimentar riscul de a face boala Alzheimer”, spune Dr. Iulia Coandă.