În România există 12 de milioane de utilizatori de internet și, din când în când, România are cel mai rapid internet din toată lumea. S-au făcut investiții private, avem mii de lucrători în IT, avem orașe care s-au dezvoltat de pe urma IT-iștilor și o industrie care contribuie la dezvoltarea mondială a digitalizării. În relația cu statul, însă, România este țara care trebuie să meargă deseori la ghișee. Eșecul digitalizării ne-a costat miliarde de euro, arată o anchetă „România, te iubesc!”. Invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul și realizatorul anchetei – Cosmin Savu – a afirmat că România va accesa 6 miliarde de euro – bani din PNRR – doar pentru digitalizarea instituțiilor de stat. Demersul ar transparentiza întreaga activitate din interiorul unei instituții, dar ar duce la pierderea puterii anumitor șefi.
Cosmin Savu: Unul dintre motivele plecării multor români din țară: pierd extrem de mult timp în interacțiunea cu statul
Cătălin Striblea: Câte platforme, dacă ar fi fost să meargă treaba bine, e-platformă, e-România…?
Cosmin Savu: „A fost un pachet de 10 platforme atunci, în anii 2009-2012. S-au investit atunci niște zeci de milioane de euro. Nu mai există. Nu le mai găsești acum online. Au fost și niște dosare penale. Au fost bani cheltuiți cu ghiotura în digitalizara României. Toate măsurile astea, toți banii ăștia ar fi trebuit să ne crească calitatea vieții. Despre asta este vorba. Despre timpul nostru. Românul pierde extrem de mult timp în interacțiunea cu statul. Unul dintre motivele plecării multor români din țară este și acesta. S-au săturat să meargă să se căciulească la instituții, la ghișee, la tot felul de decidenți”.
Cătălin Striblea: E ceva care funcționează la nivel național în relația asta?
Cosmin Savu: „E platforma ghișeul.ro, care e un parteneriat public-privat, de fapt și pe care noi putem astăzi să ne facem plățile online. Cred că foarte mulți dintre români apelează”.
Cătălin Striblea: Și îți dă și cazier judiciar acum.
Cosmin Savu: „Acum este și cazierul. Cazierul este un boom. Au fost foarte multe accesări în zona de cazier. Dar a venit foarte târziu. Îmi amintesc că în 2016 era o Comisie de tăiat hârtii la Guvern”.
Cătălin Striblea: O făcuseră tinerii IT-iști.
Cosmin Savu: „Marea problemă a statului român este că e fărămițat în toate deciziile șefilor de instituții. Fiecare trebuie să aibă site-ul lui, pagina lui”
Cosmin Savu: „Ni se promitea eliminarea tuturor dosarelor cu șină. Acum avem o lege a dosarului cu șină. E ironic, pentru că, chiar instituțiile statului român nu respectă legea. Problema n-au fost banii. Ăsta e paradoxul”.
Cătălin Striblea: Și nici acum.
Cosmin Savu: „Acum cu atât mai puțin. Vor veni enorm de mulți bani în digitalizare. În exercițiul financiar trecut european s-au cheltuit în jur de 800 de milioane de euro. Nu i-am accesat pe toți. Nu am avut capacitatea administrativă să îi accesăm pe toți”.
Cătălin Striblea: Descrie-mi un pic ce ar fi trebuit să facem? Sau ce trebuie să facem? Care sunt rezultatele așteptate?
Cosmin Savu: „Probabil că ar fi trebuit să avem o viziune. Asta lipsește. Să te gândești unde vrei să ajungi, ce elemente trebuie să aduci în viața românului care să îmbunătățești interacțiunea cu statul. De fapt, la noi asta e problema. La noi lipsește viziunea. Există viziuni insulare. Fiecare instituție are propriul site, fiecare platformă… ele nu comunică între ele, sunt tehnologii – unele vechi, altele noi. Marea problemă a statului român este că e fărămițat în toate deciziile șefilor de instituții. Fiecare trebuie să își aibă site-ul lui, pagina lui. Toată funcționalitatea din spate și controlul să le țină cumva la IT-istul primăriei, autorității sau guvernului”.
Cosmin Savu: 20% din PNRR, respectiv 6 miliarde, sunt destinați digitalizării
Cătălin Striblea: Asta înțeleg – că site-urile de prezentare… probabil că fiecare trebuie să își facă un site de prezentare. Dar site-ul de interacțiune cu publicul…?
Cosmin Savu: „Vin foarte mulți bani. Vorbim de banii din PNRR. PNRR-ul vine, în primul rând, cu reforme administrative. De fapt, scopul acestui plan este reforma administrativă, care vine la pachet cu digitalizarea. Pentru că nu poți să faci reformă în 2024 fără a veni cu instrumente informatice.
20% din PNRR, respectiv 6 miliarde de euro, sunt destinați digitalizării. Banii ăștia trebuie să ajungă în reformarea instituțiilor statului prin informatizare. Dar informatizarea asta nu înseamnă să cumpere tot felul de rack-uri de servere, laptopuri. E nevoie și de ele, bineînțeles. E vorba de programe informatice competitive. La nevoia românului. Atunci când intri… chiar și cu doctorul poți să interacționezi online. Există telemedicină. A venit criza asta pandemică, care ne-a arătat – în zona digitalizării a fost ca un șoc – că putem să funcționăm și digital, și în interacțiune online. Nu e neapărat să mergi la ghișeu.
Problema e alta: că acolo sunt oameni care își pierd puterea. Digitalizarea vine la pachet cu transparentizare. Toate informațiile astea o să fie publice, online. Stăpânul informației – acel decident, că-i primar sau șef de instituție – își pierde toată această funcționalitate. Inclusiv în zona de corupție. Gândiți-vă câte acte de corupție se întâmplă din cauza ineficienței sistemului public”.
Cătălin Striblea: Trebuie să vorbim și despre asta. Ancheta ta arată și zone de corupție, cum România și-a ratat obiectivele din cauza corpuției și prezintă cazuri, dar și modul spectaculos în care statul este condus astăzi pe tema digitalizării de oameni foarte tineri.
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Shutterstock
Citește și anterioarele ediții în care „România în Direct” a dezbătut alături de „România, te iubesc!” anchetele care fac lumină în România