Confidenţialitate

Eșec la Consiliul NATO-Rusia pe tema respectării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare

Eșec la Consiliul NATO Rusia pe tema  Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare.

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stolteberg a declarat că  Moscova nu a manifestat nicio intenţie de a renunţa la programul său de rachete care ar  pune în pericol securitatea  aliaților.

În ciuda apelurilor repetate ale NATO de a distruge noile rachete, instalate pe litoralul Mării Negre, Rusia nu dă înapoi.

Sisteme balistice au fost montate în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit. Imaginile surprind rachete Iskander cu rază de acțiune de pînă la 500 de kilometri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Tratatul este în pericol. Din păcate,  nu avem niciun semn de progres. Miniștrii de Externe ai NATO s-au întâlnit în luna decembrie, pentru a discuta despre asta și toți au căzut de acord că rachetele rusești cu rază lungă SSC-8 violează tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare.

Astăzi, aliații au cerut Rusiei din nou să accepte verificări complete la fața locului” a declarat secretarul general al NATO”, a declarat secretarul general al NATO la finalul Consiliului NATO Rusia.

 Statele Unite au amenințat că se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de cele două mari Puteri în 1988,  în cazul în care Rusia nu va renunța la program.

“Începând cu 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere şi aceasta va dura 6 luni, ceea ce oferă Rusiei încă o oportunitate să se conformeze obligaţiilor sale”, a adăugat secretarul general al NATO.

Între timp, autoritățile militare din cele 29 de state membre ale NATO examinează consecinţele unei lumi fără Tratatul INF cu Rusia.

Pe de altă parte, Administraţia Putin a denunțat încă o dată instalarea de către Statele Unite a unui sistem balistic în România. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, afirmă că America ar fi cea care încalcă Tratatul Forțelor Intermediare, prin instalarea așa-zisului scut antirachetă de la Deveselu.  Administrația americană și Guvernul României au spus în repetate rînduri, că acesta ar avea un scop pur defensiv.