De Înălţare se marchează şi Ziua Eroilor.
Sunt comemoraţi toţi cei care au murit în timp ce erau în Armata Română, de la eroii celor două Războie Mondiale, la cei care şi-au pierdut viaţa în ultimii ani, în misiuni în Irak sau Afganistan.
Ziua Eroilor este sărbătoare naţională.
Ea se marchează în aceeași zi cu Înălțarea Domnului din 1920, cu o pauză de aproape 50 de ani, în comunism, când ziua eroilor era pe 9 mai, pentru a evita asocierea ei cu o sărbătoare religioasă. De-abia în 1999 s-a revenit la data iniţială.
Se depun coroane, se ţin momente de reculegere, iar la ora 12, în toate bisericile se trage clopotul în memoria eroilor.
În capitală, manifestările încep la ora 10.
La fel, în toate garnizoanele şi în oraşele unde există cimitire sau monumente ale eroilor.
Dar şi în străinătate, cu ajutorul reprezentanţelor diplomatice ale României.
De fapt, unii dintre eroii români au fost îngropaţi în ţările unde au murit. Aşa se face că la Zvolen, în Slovacia, cimitirul central este dedicat eroilor români care şi-au pierdut viaţa pentru eliberarea Ceholsovaciei.
Este cel mai mare cimitir de razboi romanesc din strainatate, cu peste 10.000 de morminte .
În România, cel mai mare cimitir al eroilor şi, probabil, al doilea din Europa ca număr de ostaşi îngropaţi, se află la Buzău.
Aici sunt îngropaţi peste şapte mii de eroi necunoscuţi.
MESAJ AL PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj de Ziua Eroilor, în care îi îndeamnă pe români să se inspire din sacrificiile eroilor pentru a găsi puterea să triumfe asupra tuturor obstacolelor.
“Ca o tradiţie, în fiecare an sărbătorim ‘Ziua Eroilor’ odată cu Înălţarea Domnului. Cu acest prilej, comemorăm jertfa celor care au avut viziunea unui viitor mai bun, curajul de a vorbi deschis despre aceasta şi de a-i inspira şi pe alţii, precum şi determinarea de a acţiona pentru împlinirea unui bine mai înalt. Prin actele de eroism, patriotism şi dăruire ale semenilor noştri, pe câmpurile de luptă sau în închisorile comuniste, au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi păstrată demnitatea naţională. (…) Spiritul de sacrificiu de sine şi altruismul reprezintă baza pe care împreună, ca naţiune, putem consolida un viitor mai bun. O societate puternică nu se poate construi prin individualism, ci doar prin unitate. Lecţiile de viaţă pe care le-am primit de la eroii neamului românesc reverberează puternic dinspre trecut şi ne pregătesc pentru provocările noastre actuale şi viitoare. Vă îndemn, dragi români, să ne inspirăm din sacrificiile tuturor eroilor noştri şi să găsim puterea şi voinţa de a triumfa asupra oricăror obstacole”, spune şeful statului în mesaj.
El subliniază că educaţia tinerelor generaţii în spiritul valorilor pentru care au luptat eroii noştri este esenţială şi ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toţi.