Confidenţialitate

Erdogan, înaintea summit-ului NATO de la Londra: Turcia se va opune planului privind apărarea statelor baltice

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marți, că Ankara se va opune planului NATO privind apărarea statelor baltice dacă alianța transatlantică nu cataloghează drept teroriste grupările cu care se luptă Turcia, informează Mediafax, citând site-ul publicației The Jerusalem Post.

Totodată, liderul de la Ankara, care va participa marți şi miercuri la summitul NATO de la Londra, a afirmat că se așteaptă la sprijin necondiționat din partea aliaților în ceea ce privește lupta țării sale împotriva amenințărilor teroriste.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a negat, luni după-amiază, că, în efortul de a obţine susţinerea NATO pentru operaţiunile antiteroriste din Siria, ar bloca adoptarea unui plan al Alianţei Nord-Atlantice de apărare a Poloniei şi ţărilor baltice.

Conform unor surse citate de agenţia de presă Reuters, Turcia ar refuza adoptarea unui plan NATO de apărare a ţărilor baltice şi Poloniei până când Alianţa Nord-Atlantică va oferi susţinere suplimentară Ankarei în eforturile de combatere a grupului insurgent kurd sirian Unităţile Populare de Apărare (YPG), considerat de autorităţile turce organizaţie teroristă.

Ankara susţine că impasul este generat de retragerea de către Statele Unite a susţinerii pentru un plan separat de apărare a Turciei, prin care ar fi contracarate posibilele atacuri provenind din Siria. Însă Administraţia Recep Tayyip Erdogan afirmă că nu şantajează în niciun fel Alianţa Nord-Atlantică.

Anterior, o sursă diplomatică afirmase că Turcia “vrea să ia ostatice ţările est-europene” prin blocarea planificării militare, iar o altă sursă catalogase “perturbator” comportamentul Ankarei.

Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de aprobarea formală de către toate cele 29 de state membre a planului de consolidare a apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei de ameninţările generate de Rusia.

Conform unor oficiali turci, Ankara este “deschisă propunerilor”, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, încearcă să găsească o soluţie pentru depăşirea tensiunilor cu Turcia.

Relaţiile Turciei cu restul ţărilor din cadrul NATO au devenit tensionate din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene ruse S-400 şi a intervenţiei militare turce în nord-estul Siriei.