Confidenţialitate

Epidemiologul Adrian Marinescu demontează cele mai mari mituri legate de vaccinul anti-COVID | AUDIO

Este doar un mit că numai dacă ai reacții adverse după vaccinarea anti-COVID sistemul imunitar începe să producă anticorpi, a spus, în Deșteptarea, la Europa FM, medicul epidemiolog Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București:

„E  un mit și e un mit legat de orice medicament. Înainte era discuția că, dacă vreau să iau un medicament, trebuie să fie injectabil, să-l simt, că altfel nu are efect. Până la urmă e vorba de niște mecanisme clare și felul în care avem reacții adverse depinde de modul individual în care noi răspundem, nu are nicio legătură cu efectul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Durerea la locul injecției este una dintre cele mai frecvente reacții adverse, iar febra și durerile musculare dispar după una sau câteva zile, spune doctorul Adrian Marinescu. El are și câteva recomandări pentru cei care se tem de efectele adverse ale vaccinării:

„În primul rând ar trebui să se gândească la beneficii și anume că nu se îmbolnăvește. COntează și reacțiile adverse și mai ales contează cele care ar fi importante. Cele mai importante, cele de tip alergic, pot să apară și în 15 minute și motivul pentru care, atunci când mergem în centrul de vaccinare, rămânem un interval de timp de 15 minute acolo tocmai pentru a fi monitorizați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat de ce în anumite cazuri, vârstnicii nu au prezentat niciun fel de simptome după vaccinare, dar tinerii da, medicul Adrian Marinescu a spus că reacțiile adverse se manifestă de cele mai multe ori printr-un sindrom inflamator care uneori este mai pronunțat în cazul tinerilor cu un sistem imunitar mai vehement.

FOTO: Marius Mantea