Confidenţialitate

Epidemie de gripă aviară în 8 țări europene

În Ungaria, s-a trecut deja la sacrificarea a mii de păsări, după ce s-au descoperit focare ale bolii în sudul țării. Iar pericolul nu va trece prea curând. Specialiștii spun că virusul gripei aviare este răspândit de rațele sălbatice.

În Germania, focare ale gripei aviare au fost semnalate în nordul țării: 3.000 de pui au murit din cauza virusului H5N8 și peste 30.000 de păsări de la o fermă au fost sacrificate.

Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croația și Elveția sunt și ele expuse riscului, deoarece se află pe ruta de migrație a rațelor sălbatice, care au răspândit virusul gripei aviare. De altfel, și în aceste țări s-a trecut la sacrificarea păsărilor, dar s-au luat și măsuri de prevenție. În Franța – cel mai mare crescător de păsări din Europa –  nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, dar controalele în ferme s-au întețit, iar vânătoare a fost restricționată, având în vedere că în țările vecine este epidemie de gripă aviară.

În Ungaria, inspectorii sanitari monitorizează permanent starea de sănătate a păsărilor, mai ales că în sudul țării s-a confirmat un focar de gripă aviară. Mii de păsări au fost sacrificate în apropierea oraşelor Bugac şi Kiskunmajsa, în regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii urmează să primească despăgubiri din partea statului.

Ca măsură de prevenție, Ucraiana a suspendat importurile de păsuri și produse din carne de pasăre din Austria.

Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU avertizează că epidemia de gripă aviară va continua să creeze probleme până la primăvară.

Gripa aviară duce la decesul păsărilor bolnave, iar maladia se transmite și la alte animale, cum ar fi porcii.vVirusul nu se transmite însă prin intermediul preparatelor gătite din carne de pasăre.

Cazuri de îmbolnăvire la om au fost semnalate doar în rândul lucrătorilor de la fermele avicole, în urma contactului direct cu păsările bolnave, care au prezentat febră, tuse, dureri în gât și dureri musculare. În aceste cazuri, studiile au demonstrat că virusul a suferit unele modificări genetice.