Confidenţialitate

Energie electrică din pâine

Numeroase studii arată o risipă tot mai mare de alimente. La nivel mondial, pâinea este unul dintre alimentele irosite cel mai frecvent – peste 20%.

De la această constatare a pornit, în 2016, proiectul ”BROODNODIG: A SOLUTION FOR WASTE BREAD”. Trei ani mai târziu, în orașul olandez Rotterdam au fost instalate 130 de containere pentru colectarea resturilor de pâine veche, care apoi sunt procesate pentru a produce biogaz.

Un experiment similar a fost făcut și în Amsterdam.

Obținerea de curent electric din pâinea veche este doar una dintre ideile care ar putea fi aplicate la scară largă, dacă își dovedește eficacitatea. Și cercetătorii din Finlanda și Italia și-au pus problema valorificării pâinii vechi și lucrează la diverse tehnice de transformare a acestui produs.

Până să ajungă la gunoi, pâinea veche poate fi transformată în alte produse alimentare, după cum sugerează mai multe inițiative de responsabilitate socială, unele lansate chiar de producători de produse de panificație prezenți și în România. „Nu arunca pâinea” a fost o campanie de responsabilitate socială inițiată în România în anul 2018. Printre rețele sugerate pornind de la pâinea veche sunt cele pentru ”Budincă de pâine cu praz și ciuperci”, ”salata cretană Dakos cu pâine uscată”, ”rataouille de vară cu pesmet aromatizat cu lămâie” și, evident, crutoanele.

FOTO: Captură broodnodig.co