Confidenţialitate

Enel își anunță oficial plecarea din România. „Se schimbă proprietarul, nu dispare compania”, transmite Consiliul Concurenței

Grupul energetic italian Enel intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro, pentru a-şi reduce datoria netă. Renunțarea la operațiunile din România este programată până la finalul anului viitor.

“Exit” din România în 2023, acesta este planul prezentat de cel mai mare grup energetic italian, care vrea să iasă și din Peru și Argentina.

Compania anunță o „repoziționare strategică”, după ce în ultimii trei ani a fost afectată de efectul combinat al epidemiei de COVID-19, al conflictelor geopolitice și al evenimentelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice.

Activitățile din Europa ale Enel se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei.

Enel estimează că măsurile „adverse” ale Guvernului României din domeniul energiei au contribuit la scaderea performanțelor financiare ale companiei cu 270 milioane euro.

Regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România „afectează grav” rezultatele din această țară. „Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, conform profit.ro.

O mare parte din acțiunile Enel România ar putea fi vândută grecilor de la PPC, cea mai mare companie elenă de electricitate.

Un memorandum de înţelegere ar fi fost deja semnat între cele două mari grupuri.

În România, Enel are operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud, inclusiv București, Banat și Dobrogea și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi, spune preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Se schimbă proprietarul, nu dispare compania”, susține Bogdan Chiriţoiu, care a dat ca exemplu compania cehă CEZ, care acum apartine unui fond de investiţii australian, dar clienţii au contract cu CEZ şi primesc serviciile CEZ.

„Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Dan Suciu, BNR: „Aviz amatorilor care spun să facem cum fac ungurii: Nu aș vrea” | VIDEO