Confidenţialitate

Enayati Wargha, despre evoluția sistemului medical din România: Uman, nu s-a schimbat mult. Nu banii ne fac om, nici educația intelectuală nu ne face om. Educația spirituală ne face om | VIDEO

Românii se află pe locul trei din coada clasamentului, adică cu o durată medie de viață de puțin peste 75 de ani, în timp ce media europeană este de aproape 81 de ani. De ce trăim mai puțin decât majoritatea europenilor? Enayati Wargha – antreprenor și fondatorul primei rețele private medicale – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „În partea medicală mai avem foarte mult de lucrat. La partea umană nu s-a schimbat mare brânză, pentru că nu banii ne fac om, nici educația intelectuală nu ne face om. Educația spirituală ne face om”, a spus Enayati Wargha la Europa FM.

Enayati Wargha: „Cea mai importantă cauză este mentalitatea poporului român față de vârstnici”

Mădălina Dobrovolschi: De ce este România atât de neatentă la capitolul prevenție medicală? De aici să fie speranța medicală atât de mică?

Enayati Wargha: „Și asta, dar sunt mai multe cauze. Cred că cea mai importantă cauză este mentalitatea poporului român față de vârstnici în general. Dacă în Germania – unde m-am născut – cineva de 60-65 de ani este în putere și muncește, la noi la 60 de ani deja se gândește la locul de veci și ce să fac, sunt în plus.

În primul rând este problema de mentalitatea și de demnitatea vârstnicului și acest lucru este o problemă sistemică – o vezi și la familia respectivilor, vezi și la sistemul medical unde dacă vine un pacient de 70-80 de ani deja zici Ce să-i mai fac. Și aici sunt chestii de mentalitate”.

Enayati Wargha: „Respectul față de ființe umane lipsește”

„Îmi amintesc… cu Raed Arafat când eram tânăr și mergeam în Anglia și lucram acolo la Urgențe, acum 40-35 de ani, și cu cât respect tratau pe vârstnici și cum se străduiau să salveze pe cineva care era în vârstă.

Fratele meu este cardiolog în Germania și îmi povestea că a intrat într-o casă, unde era o doamnă bătrână de 92 de ani care a făcut infarct și-și pierdea conștiința. Și fratele meu a întrebat-o <<Ce ați făcut ieri, ce ați făcut azi?>> și doamna i-a zis <<Ieri eram pe bicicletă>>.

Și atunci fratele meu a intubat-o, a dus-o la spital, a fost tratată și după o săptămână a plecat acasă. Mentalitatea cred că și a noastră ca români, dar și în sistemul medical, respectul față de ființe umane lipsește și de asta este rezultatul”, a spus Enayati Wargha la Europa FM.

Enayati Wargha: „În partea medicală mai avem foarte mult de lucrat. La partea umană nu s-a schimbat mare brânză, pentru că nu banii ne fac om, nici educația intelectuală nu ne face om. Educația spirituală ne face om”

Mădălina Dobrovolschi: Ați venit în România în anii Comunismului. Sunteți medic cardiolog și dumneavoastră. Acum, comparând, putem să tragem concluzia că ne-am făcut mai bine? Chiar dacă nu suntem bine în statistica europeană. O evoluție există? În mentalitate, în ce s-a construit, în modul de raportare al românului față de sistemul de sănătate și sistemul de sănătate ce oferă românului?

Enayati Wargha:Absolut. Este spectaculos cum s-au schimbat lucrurile și eu fiind un pic mai nostalgic, mă uit în trecut, dar din punct de vedere material și social e spectaculos. Este de necrezut. Când a venit Revoluția am crezut că se prăbușește totul și ne trebuie numai 30 de ani să se miște ceva. A durat, dar încet, încet s-au schimbat lucrurile.

Când vin prietenii mei din Germania – unde înainte erau niște conserve și nici hârtie igienică nu era – acum avem luxul din București care la mine în Frankfurt nu mai este. Din punctul acesta de vedere e OK.

Din punct de vedere mentalitate, în unele părți da, în partea medicală mai avem foarte mult de lucrat. La partea umană nu s-a schimbat mare brânză, pentru că nu banii ne fac om, nici educația intelectuală nu ne face om. Educația spirituală ne face om”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila: Cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată. Clădirea de la Ministerul Sănătății, MAI, DSU, IGSU nu este autorizată | VIDEO