Președintele Franței, Emmanuel Macron, se întâlnește azi cu președintele Klaus Iohannis la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Liderul de la Paris a ajuns de marți acolo și a vorbit cu militarii francezi prezenți în țara noastră.
„În timp ce Rusia invada Ucraina, ați fost detașați în timp record aici, în România, într-o misiune care are sens. Reprezentați solidaritatea și securitatea europeană. Națiunea vă este recunoscătoare pentru implicarea dumneavoastră și a familiilor dumneavoastră”, a scris președintele Emmanuel Macron pe Twitter unde a postat imagini de la întâlnirea cu militarii francezi de la Baza „Mihail Kogălniceanu”.
El a mulţumit Armatei Române pentru primire şi pentru cooperare, dar şi aliaţilor. În timpul întâlnirii cu soldații francezi, Emmanule Macron s-a referit şi la războiul din Ucraina:
„În următoarele săptămâni şi luni, vom face totul pentru a stopa efortul rus de război, pentru a-i ajuta pe ucraineni prin furnizarea de armament şi prin continuarea negocierilor. Dar, în mod durabil, trebuie să ne apărăm, să descurajăm, să fim prezenţi. Din acest punct de vedere, sunteţi pionieri, prin această misiune”, le-a transmis Emmanuel Macron militarilor francezi cu care s-a întâlnit în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.
Sunt 500 de militari francezi în țara noastră, al doilea contingent ca mărime după cel american.
Franța va fi națiunea cadru pentru grupul multinațional de luptă NATO din România, parte a celor patru grupuri de luptă create pe Flancul estic alături de Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
„Încă o dată, un mare mulţumesc Franţei pentru prezenţa militară în România, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a transmis și premierul Nicolae Ciucă, marți seară, într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului după ce s-a întâlnit cu președintele francez.
Miercuri, Emmanuel Macron se întâlnește cu președintele României. Marți seară, Klaus Iohannis s-a aflat la Haga, la o reuniune NATO în format restrâns, unde a cerut ca Alianța „să reflecte, cât mai adecvat şi realist, noua situaţie de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca principală ameninţare la adresa NATO”.
Foto: Inquam Photos / George Călin