Confidenţialitate

Emmanuel MACRON, noul președinte al Franței – potrivit sondajelor a obținut 65% din voturi

Candidatul centrist Emmanuel Macron este prezentat drept câștigătorul alegerilor prezidențiale din Franța de sondajul IPSOS care îl creditează cu 65,1%  din voturile exprimate.

Sondajul Kantar Sofres îl creditează pe Emmanuel Macron cu 65,5% din voturi.

 

ACTUALIZARE

Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta, și-a recunoscut înfrângerea și a declarat că l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victorie. Marine Le Pen consideră că francezii au votat pentru continuitate și le-a cerut susținătorilor săi să se mobilizeze pentru alegerile parlamentare. 

Prin acest rezultat istoric, francezii au desemnat alianța patriotică ca prima forță de opoziție“, a spus Marine Le Pen.

ACTUALIZARE

Noul preşedinte-ales al Franţei, Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP că s-a deschis o nouă pagină pentru Franţa, “cea a speranţei şi încrederii regăsite”.

O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite”, a spus Emmanuel Macron.

47 de milioane de francezi au fost așteptați la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale pentru a-l alege pe al optulea lider al celei de-a Cincea Republici. Rata de participare a fost însă una extrem de redusă, demonstrând dezinteresul alegătorilor francezi în fața celor doi candidați atipici – niciunul nu reprezintă mareile partide de dreapta sau de stânga.  Rata de participare estimată de institul Elabe, pentru BFMTV, arată o posibilă prezență până la închiderea urnelor de 74%, față de 80,35% în al doilea tur de scrutin din 2012.

Rezultatele oficiale definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin vor fi publicate de Consiliul Constituţional cel mai târziu miercuri, la ora locală 20 (21 ora României).

Calendarul președintelui nou ales

8 mai: Emmanuel Macron va avea prima apariţie oficială alături de preşedintele în exerciţiu, Francois Hollande, la Arcul de Triumf, pentru ceremonia anuală la Mormântul Soldatului Necunoscut, care comemorează predarea forţelor naziste din 1945.

9-13 mai: Guvernul socialist al lui Hollande demisionează, deschizând calea către învestirea în funcţie a preşedintelui-ales, în săptămâna următoare. Guvernul premierului Bernard Cazeneuve va continua să se ocupe de afacerile la zi, până când Emmanuel Macron va depune jurământul.

10 mai: Consiliul Constituţional francez anunţă oficial rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale din 2014.

13-14 mai: Emmanuel Macron va depune, probabil, jurământul până luni, 15 mai, când va avea loc o ceremonie de transfer de putere la palatal prezidenţiale Elysee, unde cei doi lideri se vor întâlni şi unde vor fi predate şi codurile nucleare. Nu a fost fixată deocamdată o dată pentru ceremonie.

Preşedintele Emmanuel Macron va numi apoi un nou premier, care va forma un cabinet. În 2012, tot Guvernul a fost numit în două zile.


En marche! Care sunt promisiunile președintelui ales?

`

Macron și UNIUNEA EUROPEANĂ

Apartenența la Uniunea Europeană este poate subiectul cel mai important în opiniile celo doi candidați  sunt diametral opuse. Emmanuel Macron consideră că Franţa trebuie să rămână în centrul Europei şi să colaboreze mai strâns cu vecinii săi.

El a pledat vehemetan pentru o integrare aprofundată între ţările care au euro ca monedă, ceea ce, din punctul său de vedere, va fi în beneficiul Uniunii Europene în ansamblu.

Mai mult,  el susţine o reformă a uniunii monetare, pentru ca zona Euro să îşi poată crea propriul buget.

Emmanuel Macron este un susţinător al comerţului liber şi a făcut campanie în favoarea acordului de liber-schimb UE-Canada, CETA.

El este, însă, prudent când vine vorba de negocierea unor noi acorduri cu Europa, adăugând că UE nu ar trebui să îşi sacrifice standardele privind securitatea, protecţia socială şi mediul.

De asemenea, candidatul En Marche! s-a pronunţat împotriva reinstaurării controalelor vamale în Europa.

Macron și IMIGRANȚII

Macron consideră că Franţa ar trebui să fie un loc unde refugiaţii se simt bineveniţi și a promis să rezolve problema cererilor de azil în primele şase luni de mandat.

El este împotriva închiderii graniţelor, însă vrea ca imigraţia să fie controlată mai strict.

Macron a salutat rolul cancelarului german Angela Merkel în criza migranţilor şi consideră că Franţa ar trebui să facă mai multe.

Deși vrea să colaboreze strâns cu Europa pentru a rezolva problema, nu este dispus să renunţe la negocieri în acest dosar.

Macron și APĂRAREA

Emmanuel Macron rămâne la limita dintre promisiunea securităţii şi garantarea libertăţilor cetăţenilor francezi.

Tânărul candidat de centru a fost vocal în privinţa luptei împotriva terorismului şi pentru lege şi ordine, promițând măsuri care să ducă la creşterea cheltuielilor pentru apărare şi să permită angajarea de poliţişti suplimentari.

În ultima dezbatere televizată, el a spus că lupta împotriva terorismului va fi prioritatea sa şi a promis o „consolidare a măsurilor” legate de lista de urmărire a suspecţilor de terorism din Franţa, „chiar dacă acest lucru va priva oamenii de unele dintre libertăţile lor”. Pe de altă parte, el a atras atenţia că trimiterea „tuturor oamenilor la închisoare sau în străinătate nu are nicio logică”.

Emmanuel Macron a vorbit şi despre importanţa apărării drepturilor cetăţenilor francezi şi a solidarităţii cu UE. „Suntem atacaţi în inima naţiunii noastre. Suntem ameninţaţi. Vreau să mă asigur că suntem protejaţi. Nu trebuie să cedăm în faţa fricii şi nu trebuie să cădem în capcana lor. Nu este momentul să ne îndoim de UE”, a spus el după atacul de pe Champs-Elysees.

Macron și ECONOMIA

Macron vrea să reducă taxele pentru locuinţe pentru majoritatea francezilor şi să reformeze sistemul impozitului pe avere. De asemenea, a promis să reducă treptat taxele plătite de companii de la 33% în prezent la 25%.

Fostul ministru al Economiei a promis să reducă cheltuielile publice cu aproximativ 60 de miliarde de euro pe an, parţial prin eficientizarea Guvernului.  Nu dorește concedieri dar vrea ca funcționarii din administrație care ies la pensie să nu mai fie înlocuiți.

Macron promite și un pachet de stimulare economică de proporţii, care, potrivit lui, va transforma radical economia franceză. El vrea să cheltuie 50 de miliarde de euro în următorii cinci ani în domeniul pregătirii şi calificării forţei de muncă, energiei şi mediului, transportului, asistenţei medicale şi agriculturii.

“Trebuie să le oferim întreprinderilor noastre mici şi mijlocii oportunitatea de a crea mai multe locuri de muncă”, a explica Macron în ultima dezbatere dinainte de alegerile de duminică.


Cine este politicianul Emmanuel Macron?

Francezii l-au descoperit pe Emmanuel Macron atunci când a fost numit ministru al Economiei, în august 2014, după ce a fost timp de doi ani consilier de rang înalt al preşedintelui socialist Francois Hollande.

Politicianul de doar 39 de ani are un curriculum vitae impresionant. El a studiat filosofia, a fost recompensat pentru talentul său de pianist, a absolvit Şcoala Naţională de Administraţie, o şcoală de elită şi a lucrat la Rothschild, ca un bancher de investiţii prosper. El nu a fost ales vreodată în vreo funcţie.

Ca ministru, a devenit rapid un subiect de genul ori îl iubeşti cu patimă, ori îl deteşti, la mesele francezilor din întreaga ţară.

Un pachet de măsuri economice care să permită tot mai multor magazine să deschidă duminica şi care să deschidă sectoare reglementate ale economiei, cunoscut sub numele de ”legea Macron”, a scos în stradă zeci de mii de protestatari, luni de zile, în întreaga ţară.

Tranşant, el şi-a apărat aprig politicile în favoarea liberalizării pieţei, în pofida faptului că unii colegi din Guvernul socialist l-au acuzat că distruge măsurile de protecţie a muncitorilor.

Unii observatori l-au acuzat că a jucat un joc dublu atunci când a părăsit Guvernul socialist, anul trecut, fără să-i spună lui Hollande care sunt de fapt intenţiile sale. El şi-a lansat candidatura la preşedinţie în noiembrie, înainte ca nepopularul şef al statului să spună dacă va candida sau nu al doilea mandat.

Intrarea lui Macron în campania prezidenţială este considerată unul dintre principalii factori din spatele deciziei lui Hollande de a nu candida pentru al doilea mandat.

 

Familia Macron

Vecinii şi prietenii săi de la Paris şi de la Le Touquet-Paris-Plage, un oraş şic de coastă unde candidatul îşi petrece weekendurile, îl prezintă ca pe un bărbat cu o capacitate excepţională de a asculta, cu o traiectorie netradiţională atât în viaţa sa publică, cât şi în cea privată.

Macron este căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă ca el, aceeaşi diferenţă de vârstă dintre preşedintele american Donald Trump şi Prima Doamnă Melania Trump. Cei doi s-au întâlnit pe când el era elev la şcoala secundară la care ea era profesoară.

Brigitte Auziere era, la acea vreme, o femeie măritată, cu trei copii. Ea conducea clubul de teatru. Emanuel Macron, un iubitor al literaturii, era membru al clubului. El s-a mutat la Paris în ultimul an de liceu şi a promis să o ia pe Brigitte de soţie.

De atunci sunt împreună. Ea s-a mutat în capitală şi a divorţat. Cuplul s-a căsătorit în 2007.

Întreaga familie a participat o serie de evenimente de campanie, un lucru obişnuit în campaniile din Statele Unite, dar rar în Franţa. Brigitte Macron nu ezită să apară alături de soţul ei în faţa camerelor de luat vederi,  la fel ca şi una dintre fiicele ei, Tiphaine Auziere.