Valori în creștere ale emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa. Acestea au atins nivelul de dinaintea pandemiei, după o scădere ușoară generată de perioadele de lockdown pe care majoritatea țărilor le-au impus.
1,041 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aceasta este valoarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile economice ale statelor din Uniunea Europeană, în ultima parte a anului 2021.
Este ușor peste nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Eurostat.
Emisiile au crescut cu 8% în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.
Valorile scăzuseră ușor în perioada de pandemie, când multe dintre țările membre au adoptat măsuri de combatere a infectărilor cu Covid-19, moment în care ecomia a înregistrat un declin, multe dintre afaceri fiind închise cu lunile.
State ca Cipru, Țările de Jos, Slovenia, Luxemburg au înregistrat valori reduse, în timp ce Estonia, Suedia, Bulgaria și Malta au avut creșteri substanțiale.
Responsabile pentru cele mai ridicate emisii de gaze cu efect de seră au fost gospodăriile (22%), dar și industria prelucrătoare şi furnizarea de electricitate (ambele cu 21%), agricultura (12%), transporturile şi depozitarea (11%).
UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.
Foto: Shutterstock