Jurnalista Emilia Șercan a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Emilia Șercan a publicat marți, 18 ianuarie 2022, ancheta prin care demonstrează că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținută în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, este plagiat. Jurnalista a explicat la Europa FM că plagiatul premierului Ciucă este unul de tip „copy-paste extins”, unde până și notele de subsol sunt copiate: „Atunci când notele de subsol sunt și ele plagiate, avem o confirmare mai mult decât evidentă”.
Emilia Șercan: Este un plagiat de tip copy-paste extins
„În primul rând, putem să vorbim despre un plagiat copy-paste extins. Eu am identificat 42 de pagini, însă nu am certitudinea că există și alte pagini plagiate. Pentru că nu am avut acces la toate sursele pe care eu le-am suspectat a fi fost plagiate. Și dincolo de faptul că vorbim despre un plagiat de tip copy-paste cu porțiuni extinse – pagini întregi luate dintr-un singur autor – putem să vorbim și despre câteva modalități prin care s-a încercat mascarea plagiatului”, a spus Emilia Șercan la Europa FM.
Emilia Șercan: S-a încercat mascarea plagiatului
„De exemplu, cele mai comune forme care sunt întâlnite și în alte teze de doctorat: înlocuirea unor cuvinte sau a unor expresii sau a unor formulări cu altele sinonimice. De fapt, înlocuiești un cuvânt cu un alt cuvânt care spune același lucru”, a adăugat jurnalista.
Emilia Șercan: Textul plagiat era îngropat într-o formulare care părea nouă
„Nu neapărat, pentru că vorbim despre o teză destul de veche și atunci nu știu dacă exista o preocupare sau… Discuția în spațiul public despre impostură, despre plagiat, despre integritate academică la vremea respectivă era, aș putea să spun, redusă. Nu știu dacă chiar inexistentă, pentru că în 2003 – chiar îmi aduc aminte – a fost un celebru scandal de plagiat al ministrului Sănătății în funcție la vremea respectivă, domnul Beuran, chirurg celebru. Dumnealui a fost atunci acuzat.
Este adevărat, se vorbea mult mai puțin, dar tipul de analize care se fac acum pe tezele de doctorat sau pe anumite cărți nu erau atât de sofisticate sau nu atât de atente. În teza premierului Ciucă spuneam că am găsit plagiat de tip copy-paste extins. Am găsit reformularea unor începuturi de propoziții sau de frază, la fel și a finalului, astfel încât textul plagiat era efectiv îngropat într-o formulare care părea nouă. Am întâlnit, de asemenea, fraze care aveau topica schimbată, astfel încât, la prima vedere, nu-ți dădeai seama că acele propoziții sau fraze sunt plagiate”, a explicat Emilia Șercan.
Plagiat și în notele de subsol
În teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, inclusiv notele de subsol au fost plagiate, explică Emilia Șercan la Europa FM.
„De fapt, notele de susbsol care sunt plagiate din alte lucrări confirmă plagiatul, în modul cel mai simplu. Pentru că arată atât de clar plagiatul. Când autorul a preluat conținutul unei pagini, în paginile respective erau niște indicații de susbsol, iar acele indicații de subsol sunt preluate – te uiți într-o pagină, te uiți în cealaltă și vezi că textul este identic și notele de subsol sunt identice. Este atât de clar”, a explicat Emilia Șercan la Europa FM.
Emilia Șercan: Premierul spunea că notele de subsol arată originalitatea lucrării. Dacă s-ar utiliza corect, da. Dacă ele sunt plagiate, avem o confirmare mai mult decât evidentă
„Am văzut că în reacția pe care a avut-o azi premierul Nicolae Ciucă invoca ceva foarte bizar despre faptul că tocmai notele de subsol arată originalitatea. Nu, notele de subsol ar trebui să arate originalitatea unei lucrări dacă s-ar folosi și ghilimele, dacă s-ar atribui corect. Dar atunci când notele de subsol sunt și ele plagiate la rândul lor, avem o confirmare mai mult decât evidentă”, a mai spus jurnalista Emilia Șercan la Europa FM.
Întreaga emisiune „Piața Victoriei”, cu Marcel Bartic și Emilia Șercan, poate fi urmărită mai jos
Sursa foto: Europa FM
Autor: Carmen Zanfir