Confidenţialitate

Emilia Șercan: Solicitarea ministrului Educației de a-i fi verificată teza de doctorat este doar o fumigenă | AUDIO

Solicitarea ministrului Educației de a-i fi verificată teza de doctorat este doar o fumigenă și nu va avea vreo urmare, a spus, la Europa FM,  jurnalista Emilia Șercan. Ea a amintit că lucrarea va fi verificată de Universitatea unde Sorin Cîmpeanu și-a susținut teza de doctorat și pe care o conduce în continuare chiar dacă este rector suspendat.

Analiza unei teze de doctorat poate fi făcută de CNATDCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare – doar în cazul unei suspiciuni de plagiat, amintește jurnalista.

”Această cerință este, din fașă, fără posibilitatea de a avea vreo urmare. Nu există o procedură legală. El poate să sesizeze universitatea, dar, mai departe, universitatea nu poate să ceară CNATDCU verificarea acestei teze. O teză de doctorat, potrivit legislației actuale, poate să fie verificată doar în baza unei sesizări de plagiat. Eu cred că este doar o altă fumigenă, marca Sorin Cîmpeanu, și o altă încercare de a salva aparențele, după episodul de săptămâna trecută, când a fost ridiculizat de toată lumea că refuză să își publice opera științifică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus, aseară, într-o emisiune la B1 TV că a sesizat încă de vineri Universitatea de Științe Agronomice din București să îi fie analizată teza de doctorat, iar lucrarea să fie trimisă pentru verificare și către CNATDCU.

”Am solicitat analiza, verificarea tezei de doctorat, inclusiv prin raportare la întreaga activitate științifică, activitate pe care am început-o, într-adevăr, în anul 1988, când eram anul 3 de facultate și am avut primul articol, din lista celor 112 articole, care este disponibilă publică.

Și când v-ați luat titlul de doctor?

În anul 2000.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalista Emilia Șercan a mai spus că abia după anul 2013, când a devenit rector, Sorin Cîmpeanu a început să publice articiole în reviste cu renume în mediul academic.

”Probabil că are ceva de ascuns. Eu m-am uitat, așa, în mare, pe lista de lucrări și am văzut că, în primul rând, sunt lucrări publicate în reviste de mâna a doua, a treia, jurnale științifice neimportante. Apoi, nu l-am regăsit pe Sorin Cîmpeanu ca fiind prim-autor, ci doar al doilea, al treilea sau ultimul autor. Ceea ce înseamnă că el nu a fost cel care a inițiat, vreodată un astfel de demers, alții au fost și el a fost raliat. Începe să publice în reviste care au un oarecare impact științific abia după anul 2013, când devine rector. Adică, lucrurile acestea, știm foarte bine, în mediul academic miros a impostură”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Rectorul interimar al Universității de Științe Agronomice, Răzvan Teodorescu, a spus pentru edupedu.ro că a primit solicitarea ministrului Educației, iar teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu urmează a fi analizată de o comisie de specialiști.

Potrivit edupedu, Consiliul general al CNATDCU se va reuni săptămâna aceasta pentru a analiza cererea ministrului Educației. Ședința va fi prezidată de vicepreședintele acestui for, Mircea Dumitru, după ce președintele Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat din funcție pentru 6 luni.

Florentina Mihăiță