Emilia Șercan, jurnalista care a scos la lumină numeroase cazuri de plagiat ale unor înalți demnitari, comentează, pe pagina sa de Facebook, că modul în care a fost gestionată intervenția în cazul tragediei din Caracal este un efect direct al imposturii din sistemul educațional românesc.
”Când auziți despre cazuri ca cel de la Caracal, în care poliția eșuează să găsească o minoră care anunță că este sechestrată și descrie, dă detalii despre locul unde se află la 112, iar poliția nu o găsește și nu o salvează în 19 ore, gândiți-vă că șefii acelei secții de poliție, cei care au coordonat dezastruos cazul, sunt absolvenți ai Academiei de Poliție.
Ai acelei Academii de Poliție care este o instituție strategică în sistemul de siguranță și de ordine publică, dar care a ajuns cel mai rușinos loc din întregul sistem educațional românesc. Actul didactic este catastrofal în această universitate și nu numai în privința doctoratelor despre care scriu constat de mai mult de jumătate de an.
Am zeci de mesaje adunate de la foști absolvenți ai Academiei care îmi povestesc că le era rușine să vadă la catedră profesori care nu puteau lega coerent o frază, care își citeau cursurile de pe foi sau care aveau la fiecare oră invitați aduși din “operativ” care să vorbească în locul lor. Acești absolvenți ai Academiei de Poliție, unii încă în sistem, alții plecați, mi-au spus că au învățat de unii singuri după cărți scrise de profesori din universități civile, nu după cărțile profesorilor lor scoate la Editura Sitech din Craiova.
Profesorul Marian Claudiu Țupulan, devenit celebru pentru că a încercat într-o manieră rușinoasă să îl scape de plagiat pe fostul ministru de Interne Petre Tobă, este cel care predă cursul de Investigații Criminale. Țupulan este acuzat că a plagiat 5 articole științifice, iar la analiza cu softul antiplagiat teza lui a ieșit cu un procent de similitudine de peste 23%.
Iar Țupulan reprezintă doar un caz. Chiar ieri am scris că în Academie sunt 16 profesori care au în tezele de doctorat procente de similitudine uriașe, descoperite în urma unor controale făcute acolo. Dar câți alții mai sunt nedescoperiți încă?”, scrie Emilia Șercan.
Sâmbătă dimineață, Gheorghe Dincă, bărbatul de 66 de ani din Caracal, bănuit că ar fi ucis și ars două tinere dispărute din județul Olt, a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta urmează sa fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.
În cursul nopții, dosarul penal privind crimele din Caracal a fost preluat de DIICOT, iar la această oră, principalul suspect – Gheorghe Dincă – este audiat la Craiova, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și-a declinat competența în favoarea DIICOT Craiova.
DIICOT Craiova are în lucru și dosarul în care se cercetează și dispariția Luizei Mihaela Melencu. Fata a fost văzută tot în Caracal ultima dată, la jumătatea lunii aprilie, așteptând „la ocazie“.