Organizațiile non-guvernamentale critică decizia Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 care a închis dosarul privind amenințările primite de jurnalista Emilia Șercan, după ce a dezvăluit că fostul premier Nicolae Ciucă a plagiat. Prin decizia dată, justiția transmite de fapt că, în România, oricine poate să amenințe liber jurnaliști sau alte persoane fără a fi tras la răspundere, spun reprezentanții ActiveWatch.
Pe 19 ianuarie 2022, la o zi după ce a scris că premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a plagiat în lucrarea sa de doctorat, jurnalista Emilia Șercan a primit un mesaj de amenințare
„Dacă acțiunea este aranjată la ordin să fii liniștită că noi știm să te facem să vorbești și vei spune numele celui care ți-a dat să faci acest lucru, indiferent din ce structuri face parte și indiferent ce funcție are, iar din acel moment zile bune pe pământ nu vei mai avea… îți vom trimite umbre la muncă, în casă, peste tot pe unde te miști și a-i să simți prezența lor peste tot, inclusiv în intimitatea ta, dacă ai făcut la ordin această afirmație. Roagă-te la Dumnezeu să ai dreptate…!”, scria în mesajul primit de Emilia Șercan.
Emilia Șercan a depus plângere la poliție
Ancheta a fost coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Parchetul a decis să renunțe la urmărirea penală în acest caz, spre suprinderea jurnalistei Emilia Șercan.
„În niciun caz nu mă așteptam la decizia de renunțare la urmărirea penală. Practic, statul român prin procurorii săi capitulează în fața unei infracțiuni că nu putem să ducem mai departe investigația pentru că au motivat aceștia că nu reprezintă interes public”, a spus Emilia Șercan.
ActiveWatch, Liana Ganea: Decizia Parchetului în cazul Emiliei Șercan este îngrijorătoare
Polițiștii și procurorii ar trebui să trateze cu maximă atenție astfel de cazuri, a spus la Europa FM, președinta organizației ActiveWatch, Liana Ganea.
„Nu aș vrea ca un român să înțeleagă că poate să amenințe liber pe internet sau prin alte mijloace jurnaliști sau alți comunicatori publici. Pentru că acesta este mesajul pe care ni-l transmite Parchetul: că este liber la astfel de amenințări. Asta este îngrijorător. Poliția și Parchetul trebuie să trateze cu maximă atenție astfel de cazuri. Nu este vorba neapărat numai de jurnaliști aici, ci este vorba și despre alți comunicatori publici cu anvergură, inclusiv politicieni care pot deveni ținte ale unor astfel de atacuri”, a spus președinta organizației ActiveWatch, Liana Ganea.
Închiderea acestui dosar nu este întâmplătoare. Se apropie Campania electorală, amintește jurnalista Emilia Șercan
„Fostul premier Nicolae Ciucă – actual președinte al Senatului – câștigă liniște pentru viitoarea campanie electorală, când, evident, un astfel de subiect poate să dăuneze la nivelul imaginii publice, mai ales că se poate vorbi în continuare despre faptul că domnia sa a plagiat. De câștigat au cei care își pot lua libertatea de a amenința jurnaliști, de a încerca să intimideze”, a spus Emilia Șercan.
Sursa foto: Europa FM