Confidenţialitate

Emilia Șercan: Consiliul Național de Etică a confirmat că Lucian Bode a plagiat de cel puțin 26 de ori, dar nu l-a declarat plagiator | AUDIO

Consiliul Național de Etică a confirmat că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat de cel puțin 26 de ori, dar l-a declarat neplagiator, spune jurnalista Emilia Șercan. Aceasta a studiat în detaliu decizia Consiliului și a constatat că în 26 din 27 de secvențe de text analizate nu s-au folosit ghilimelele și că lipsesc din analiza specialiștilor mai mult de jumătate dintre graficele reproduse de Lucian Bode fără a cita sursa.

Emilia Șercan: „Decizia Consiliului Național de Etică este lipsită de orice etică. Este profund viciată”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Decizia Consiliului Național de Etică este lipsită de orice etică. Este profund viciată și este, de fapt, o încercare de a găsi o variantă să-i spună domnului Bode că nu a plagiat spunându-i, totuși, că de fapt a plagiat. Cum să spui că o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimele? Nefolosirea ghilimelelor înseamnă plagiat, de fapt. Și mai este un element foarte important: raportul era deja finalizat în data de 18 mai, el doar a fost adus în ședință și pus sub nasul membrilor acestui consiliu”, a spus Emilia Șercan.

Emilia Șercan: „Domnul Andrei Alexandru, relatează sursele mele, că înainte de vot le-a atras atenția membrilor Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice să aibă grjă cum votează în cazul Bode”

Jurnalista spune că a aflat de la surse participante la ședința din 18 mai că secretarul de stat Andrei Alexandru de la Ministerul Cercetării le-ar fi cerut membrilor Consiliului să fie atenți cum votează:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Domnul Andrei Alexandru, relatează sursele mele, că înainte de vot le-a atras atenția membrilor Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice să aibă grjă cum votează în cazul Bode că fiecare persoană are dreptul la apărare. Ba mai mult, a încercat să le spună membrilor că domnul Bode nu face parte din comunitatea științifică, argument pe care domnul Bode a încercat să-l folosească inclusiv în instanțele de judecată. A venit, practic, cu argumentele folosite de domnul Bode acest secretar de stat și s-a transformat într-un avocat ad hoc al domnului Bode”, a mai explicat Emilia Șercan.

Secretarul de stat Andrei Alexandru, la Europa FM: „Informația respectivă nu este deloc adevărată”

Contactat de Europa FM, secretarul de stat Andrei Alexandru a confirmat că a fost prezent la debutul ședinței, dar a negat acuzațiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Informația respectivă nu este deloc adevărată: nu le-am spus membrilor Consiliului să aibă grijă cum votează. Singurul lucru pe care l-am transmis a fost ca în cazul tuturor spețelor pe care Consiliul de Etică le are în analiză să fie efectuată o judecată dreaptă, justă, nepărtinitoare în care să fie respectate deopotrivă drepturile celor care acuză și a celor care sunt acuzați”, a spus secretarul de stat Andrei Alexandru la Europa FM.

Florentina Mihăiță l-a întrebat pe secretarul de stat Andrei Alexandru cum ar defini plagiatul

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Alexandru: „Preluarea informațiilor într-o lucrare științifică de la un alt autor. Definiția exactă a plagiatului este prevăzută în Legea 206/2004”.

Florentina Mihăiță: Cu ghilimele?

Andrei Alexandru:Este destul de sensibil aici subiectul… depinde de disciplină. Într-adevăr, în domeniul umanist se folosesc ghilimelele. Într-un domeniu tehnic, de exemplu, precum fizică, chimie… e mai greu să folosești ghilimelele, iar jurnalele de prim rang recomandă citarea cu brackets – paranteze pătrate, se scrie numărul referinței bibliografice din care respectiva informație este preluată”.

Emilia Șercan crede că sunt slabe șanse să-i fie retras titlul de doctor ministrului Lucian Bode

Chiar dacă acesta a primit verdict de plagiat din partea Universității Babeș Bolyai din Cluj, unde și-a dat doctoratul.

Nu există voință politică, explică jurnalista, care amintește că ministrul Educației, Ligia Deca a spus că nu poate fi analizată teza de doctorat a ministrului de către CNATDCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare – din cauza unei decizii a CCR.

Emilia Șercan atrage atenția că interdicția analizării doctoratelor stabilită de Curtea Constituțională se referea la conținutul științific al lucrării, nicidecum la încălcarea normelor de etică.

Vă amintesc, pe 18 mai, Consiliul Național de Etică, a stabilit că Lucian Bode nu a plagiat în cartea care conține teza sa de doctorat. Au fost 18 voturi pentru și o abținere.

La ședință nu au participat reprezentanții Universității Babeș Bolyai, în frunte cu președintele Consiliului, profesorul Dragoș Dacian. Acesta a fost singurul care a demisionat în urma deciziei Consiliului Național de Etică.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Decizia Consiliului Național de Etică: Lucian Bode nu a plagiat în cartea care conține teza sa de doctorat | AUDIO