Confidenţialitate

Emilia Șercan acuză Poliția Română pentru scurgere de date. „Informațiile au apărut pe internet la 40 de minute după ce am părăsit secția” | AUDIO

Jurnalista Emilia Șercan acuză Poliția Română că a scurs date dintr-o plângere penală pe care a făcut-o. E vorba de o anchetă referitoare la amenințările primite de Șercan după ce a publicat investigația în care arăta că premierul Nicolae Ciucă și-a plagiat lucrarea de doctorat. Poliția Română a reacționat într-un comunicat, însă nu răspunde la acuzațiile ziaristei. IGPR afirmă că sunt două anchete în derulare, iar referitor la faptul ca în 45 de zile Emilia Sercan nu a fost nici măcar audiată după reclamația pe care a făcut-o, conducerea Poliției Române a luat act printr-o notă de audiență.

Jurnalista Emilia Șercan, care a documentat nenumărate cazuri de plagiat în rândul politicienilor, spune că a primit amenințări inclusiv pe Facebook, de la o persoană necunoscută, care i-a trimis fotografii private făcute în urmă cu 20 de ani. Captura de ecran pe care a dus-o la poliție a apărut la doar câteva ore pe un site din Republica Moldova, alături de pozele persoanele, spune Emilia Șercan.

„Această informație și screenshotul pe care eu l-am făcut – acea captură de ecran – au fost scurse pe internet la patru ore după ce eu le-am dat poliției și la 40 de minute după ce eu am plecat de la secția de poliție. Ceea ce îmi arată rapiditatea cu care cineva a gândit această operațiune de a scurge informația, probabil cu scopul de a mă comprimite, de a mă discredita, de a mă intimida și, de ce nu, de a aplica o formă tăcută de șantaj”, a explicat Emilia Șercan.

Emilia Șercan spune că suspectează că intenția e de a o opri să continue documentarea cazurilor de plagiat. Cere o anchetă internă a poliției despre scurgerea informațiilor și acuză poliția că mușamalizează ancheta.

„Timp de șase săptămâni nu am știut ce să fac. În momentul în care mi-am dat seama că până în momentul de față eu nici măcar nu am fost audiată în dosarul în care am reclamat scurgerea de informații, deși codul de procedură penală spune că eu ar fi trebuit să fiu audiată în cel mai scurt timp posibil – asta îmi arată că, de fapt, autoritățile statului român, politie și parchet, își dau concursul să nu investigheze ceea ce s-a întâmplat în cazul meu”, a mai spus Emilia Șercan.

Într-un comunicat de presă, Poliția Română susține că au fost înregistrate 3 dosare penale. Unul privește infracțiunea de amenințare și este în lucru sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, pentru identificarea autorului. Celelalte două dosare – pentru violarea vieții private – au fost reunite și iar urmărirea penală in rem a fost extinsă și pentru acces ilegal la un sistem informatic, motiv pentru care Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 și-a declinat competența în favoarea Parchetului Tribunalului București, susține Poliția Română.

Instituția mai susține și că Parchetului Tribunalului București face cercetări „în anchetă proprie” iar „în prezent, se așteptă un răspuns într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităților procedurale”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Emilia Șercan: Teza de doctorat a lui Ciucă este un plagiat de tip copy-paste extins. Și notele de subsol sunt copiate | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.