Opera Națională București găzduiește Târgul de Crăciun, în parteneriat cu Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM.
„Cantus Mundi împlinește anul acesta 10 ani și se bucură de o echipă excepțională; peste 60.000 de copii, 1453 de coruri. Acum avem foarte multe webinarii – zeci de mii de profesori au participat anul acesta la webinarii. Sunt mii de profesori care stau online cu trainerii noștri și învață metode dintre cele mai nebunești: a cânta cu pixul, cu hârtia; de a face o simfonie cu hârtia de copt. Sunt multe idei năstrușnice pe care trainerii noștri îi învață pe profesori, să se adapteze în fiecare localitate, în fiecare cătun.
Prin muzică, comunitatea poate fi adusă la un numitor comun. (…) Noi, la Cantus Mundi, îi îndrumăm pe toți să cânte în cor. Pentru că muzica corală este binefăcătoare, pentru că pentru creierașul acela mic de copil toate activitățile pe care le face în timpul cântatului la cor – învățatul poziției și coloanei vertebrale, respirația corectă, vorbitul în mai multe limbi, ascultatul celui de lângă tine – indiferent de nația lui, de originea socială, de condiția economică, de sănătatea lui. Nu vă imaginați cât de frumos se întâmplă la evenimentele noastre în care copiii de la școlile normale îi conduc pe copiii nevăzători, care cântă și ei”, a spus Emil Pantelimon la Europa FM.
Prevenirea abandonului prin muzică
„Și mai mult decât prevenirea abandonului școlar, pentru că este un program Cantus Mundi internațional, pe care l-am lansat acum trei ani, și apropierea românilor din Diaspora de cultura proprie. Cei care tind să cam uite ceea ce se întâmplă și asta înseamnă înființarea de coruri în toată Europa și nu numai – avem coruri Cantus Mundi și în Italia și în Ucraina și în Republica Moldova, Ungaria, Elveția, Franța, Anglia. Coruri în care schimbul acesta cultural este foarte important.
Mai mult decât atât, și în România, acum doi ani, am avut coruri formate din copii ai familiilor refugiate. Care au înțeles cultura noastră prin cântat”, a mai spus Emil Pantelimon la Europa FM.
„Eu sunt un mare fan al Crăciunului, de aici și – împreună cu Daniel Jinga, directorul Operei Naționale, ideea acestui festival de Crăciun, acestui târg de Crăciun. Noi suntem mari împătimiți ai sărbătorilor de iarnă. Și bucuria aceasta pe care o simțim noi și fanteziile pe care le trăim în imaginația noastră, încercăm să le punem și publicului aici”, a mai spus Emil Pantelimon la Europa FM.
De ce ne este teamă de copilul interior
„Creștem, începem să ne punem măști, începem să ne cenzurăm. Mă uit cu foarte mare drag la copii, cât de naturali sunt, câtă expresivitate pot să aibă atunci când nu încep să-și pună mască, să creadă că devin penibili, să le fie rușine”, a spus Emil Pantelimon la Europa Fm.
Ce trebuie să învățăm de la copii
„Copiii știu tot și înțeleg de multe ori mai bine decât noi, tocmai pentru că nu au aceste bariere în minte. Nu sunt blocați în clișee. Un copil este publicul cel mai greu pe care îl ai”, a explicat Emil Pantelimon la Europa FM.
Emisiunea Piața Victoriei poate fi urmărită, integral, mai jos:
Citește și: Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, Excelența Sa Søren Jensen, lansează “Christmas is here”
Autor: Carmen Zanfir