Confidenţialitate

Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: „Încă nu există niciun fel de intenție confirmată că sferele de influență pot fi schimbate sau redistribuite” | AUDIO

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, dă asigurări că nu există riscul ca România să ajungă din nou în sfera de influență a Federației Ruse, așa cum s-a întâmplat acum 80 de ani, după Conferința de la Ialta. Într-o discuție cu ziariștii aflați la Guvern, șeful diplomației române a susținut că nu există riscul ca SUA să își retragă trupele din estul Europei și a precizat că garanțiile de securitate pentru țara noastră sunt confirmate prin apartenența la NATO și UE, dar și datorită parteneriatului strategic cu SUA.

Emil Hurezeanu: „Încă nu există niciun fel de intenție confirmată că sferele de influență pot fi schimbate sau redistribuite. Nu există”

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emil Hurezeanu: „Sunt garanțiile deja existente consemnate din parteneriatul strategic bilateral și ca aliați ai Alianței”.

Jurnalist: Ce s-ar întâmpla, totuși, dacă Statele Unite și-ar retrage trupele din estul Europei?

Emil Hurezeanu: „Nu există niciun fel de motiv”.

Jurnalist: Domnule ministru, dar care este poziția României în legătură cu această schimbare a sferelor de influență?

Emil Hurezeanu: „Nu avem o poziție a unei schimbări inexistente. Încă nu există niciun fel de intenție confirmată că sferele de influență pot fi schimbate sau redistribuite. Nu există”.

Jurnalist: Ministerul de Externe, domnule Hurezeanu, are informații potrivit cărora la Riad americanii și rușii au discutat despre împărțirea sferelor de influență în Europa?

Emil Hurezeanu: „Nu am aceste date acum”.

Jurnalist: Domnul Diaconescu spune că România a fost deja informată de partea americană.

Emil Hurezeanu: „Încă nu avem concluzii și nu avem nici confirmări”.

Jurnalist: Ce ar putea să facă România concret din punct de vedere diplomatic, domnule Hurezeanu, pentru ca România să nu ajungă în sfera de influență?

Emil Hurezeanu: „Va trebui să facă tot ce trebuie să facă”.

Jurnalist: Ce anume?

Emil Hurezeanu: „Intrarea în ceea ce cerem de la început: în procesul de negociere”.

Jurnalist: Pe canale diplomatice s-a discutat cu Administrația lui Donald Trump pe acest subiect?

Emil Hurezeanu: „Se discută tot timpul”.

Precizările lui Emil Hurezeanu au venit după ce șeful Cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a făcut declarații contradictorii privind negocierile Rusia – SUA din Arabia Saudită.

Diaconescu a afirmat inițial că „e un moment dramatic” în care rușii au căutat „un aliat pentru proiecte de tip Ialta”, însă a revenit în alte două intervenții la TV, precizând că, de fapt, s-ar fi referit la negocierile din 2022, nu la cele recente, de la Riad.

Cosmin Popa, la Europa FM: „În momentul de față, nu ne mai putem considera pe deplin apărați de Articolul 5 NATO”

Nu e prima dată când Rusia cere ca NATO să revină la granițele dinainte de 1997 – adică fără fostele țări comuniste – spune istoricul Cosmin Popa, în emisiunea România în Direct.

De fapt, este un obiectiv de securitate pentru Rusia să se înconjoare de state vasale, aflate în sfera sa de influență. Cosmin Popa a comentat și informațiile potrivit cărora administrația Trump intenționează să retragă trupele americane din Europa de Est:

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În momentul de față, nu ne mai putem considera pe deplin apărați de Articolul 5 NATO. Este foarte sus în agendă. Ceea ce s-a hotărât și anume o scădere dramatică a cheltuielilor militare americane cu câte 8% anual. Ori, retragerea dispozitivelor militare americane se va face pe direcțiile de unde Statele Unte ale Americii nu resimt un pericol strategic la adresa intereselor lor de securitate. Pentru că nu se vor retrage din Pacific. Se vor retrage din Europa, de unde se construiește o relație de parteneriat cu Rusia lui Putin”, a spus Cosmin Popa la Europa FM.

Cosmin Popa: „Aici nu este o Ialta, pentru că Europa în momentul de față nu este devastată de război, nu este într-o criză economică structurală, nu este la pământ cu potențialul uman”

O pace în termenii impuși de Rusia în conflictul cu Ucraina ar însemna o fragilizare a flancului estic, spune istoricul Cosmin Popa. În opinia sa, nu avem de-a face cu o nouă Ialta, fiindcă nu trebuie subestimată reacția Uniunii Europene și nici condițiile nu mai sunt aceleași:

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aici nu este o Ialta, pentru că Europa în momentul de față nu este devastată de război, nu este într-o criză economică structurală, nu este la pământ cu potențialul uman. În momentul de față, capacitatea statelor europene de a reacționa potrivit cu provocările pe care le pune președintele Trump, dar pe care le pune în egală măsură și Putin va influența negreșit cursul evenimentul. statele europene, dacă se complac în postura de victime non-participante la procesul politic atunci, într-adevăr, trebuie să discutăm dacă are rost să vorbim foarte mult despre democrație în Europa. Cred că se pot face și sunt multe de făcut. A venit vremea politicienilor curajoși”, a mai spus Cosmin Popa la Europa FM.

Sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Citește și: Cosmin Popa: Aici nu este Ialta, pentru că Europa nu e devastată de război, nu e la pământ cu potențialul uman și demografic / Capacitatea statelor europene de a reacționa va influența cursul evenimentelor / Cred că se pot face multe lucruri | VIDEO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.