Invitatul lui Tudor Mușat este deputatul Emil Dumitru, deputat PNL, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură. Întrebat despre greva generală a profesorilor, Emil Dumitru a spus că dascălii au tot dreptul să protesteze având în vedere că „în sistemul educațional din România salariile au rămas foarte mici”. A subliniat, însă, că „Suntem de acord că trebuie să găsim resurse financiare pentru ca profesorii să primească ceea ce merită, dar în același timp nu ar trebui cumva să punem în pericol încheierea anului școlar”.
Emil Dumitru, despre protestele profesorilor: „În sistemul educațional din România salariile au rămas foarte mici și profesorii au dreptate în a protesta”
„Suntem la finalul anului școlar, trebuie încheiate mediile, trebuie date examenele de capacitate și așa mai departe. Din perspectiva aceasta am făcut eforturi de-a lungul timpului în anii de guvernare PNL pe anumite sectoare, cum este sectorul sanitar unde am crescut salariile, dar din păcate trebuie să recunoaștem că în sistemul educațional din România salariile au rămas foarte mici și profesorii au dreptate în a protesta”, a spus Emil Dumitru la Europa FM.
„Este foarte adevărat că legile Educației inițiate de președinție și asumate de ministrul Educației din partea PNL, doamna Deca, a fost o prevedere potrivit căreia aveam salariul mediu brut prevăzut în legea Educației la debutanți, ceea ce rezolva o mare prolemă din ce solicită sindicatele. Din păcate, Ministerul de Finanțe nu a fost de acord să rămână acea prevedere”, a adăugat Emil Dumitru.
„Trebuie să avem legea salarizării unitare. O tot așteptăm. Avem un ministru al Muncii care, din păcate, nu știu de ce nu a reușit să facă o lege a salarizării unitare până la acest moment. Suntem…”, a mai spus Emil Dumitru.
Emil Dumitru: „Suntem de acord că trebuie să găsim resurse financiare pentru ca profesorii să primească ceea ce merită, dar în același timp nu ar trebui cumva să punem în pericol încheierea anului școlar”
Tudor Mușat: Iertați-mă aici, de la ministrul Muncii se așteaptă și proiectul Legii Pensiilor Speciale. Se așteaptă tot felul de lucruri de la ministrul Muncii, dar am impresia că îl faceți mai important decât este pe acest ministru al Muncii, când de fapt este vorba despre o chestiune e voință în coaliție și în privința reformării pensiilor speciale și în privința legii salarizării unitare și în privința eliminării sporurilor nejustificate. Stă totul în Marius Budăi?
Emil Dumitru: „Din perspectiva miniștrilor care au pus la dispoziție toate informațiile pentru a le integra ministrul de linie Budăi, care teoretic nu este doar ministrul pensiilor, ci este ministrul muncii, dar din perspectiva asta ministrul Muncii trebuie să livreze legea pe care trebuie să o adoptăm în Parlament.
De aceea, cred eu că sunt bune negocierile pe care le poartă premierul Nicolae Ciucă. Suntem de acord că trebuie să găsim resurse financiare pentru ca profesorii să primească ceea ce merită, dar în același timp nu ar trebui cumva să punem în pericol încheierea anului școlar.
Ați văzut, deja elevilor de clasa a VI-a li se amână cu o săptămână acea evaluare pe care trebuiau să o dea. Trebuie să ne așezăm la masă, să discutăm și să găsim soluții. Eu sunt convins că premierul României va trebui să găsească o soluție prin care de comun acord cu liderii sindicali să fie o soluție de compromis până apare legea salarizării unitare”.
Tudor Mușat: Care oricum nu știm când va apărea, pentru că jaloanele sunt întârziate, ultimele foarte mult.
Emil Dumitru: „Probabil că va apărea curând pentru că altfel nu putem să facem cererile de plată”.
Tudor Mușat: Așa s-a zis și despre pensiile speciale, termen în decembrie. Suntem la final de mai și nu s-a întâmplat nimic. Nu s-a mișcat, nu este finalizată. Întârziere de 6 luni. Presupunând că această grevă continuă, am văzut azi o declarație a premierului Ciucă din care mi-e greu să înțeleg ceva, dar poate ne traduceți: ideea aceasta că nu este corect, nu este chiar în regulă să redai mandatul cu această problemă cu tot. Ce înseamnă asta? La ce trebuie să ne așteptăm, ca domnul Ciucă să rămână și peste data de 26 mai, când a zis că demisionează?
Emil Dumitru: „Cred că mai degrabă s-a referit la faptul că pe de-o parte nu am regăsit elevul, copilul în ceea ce înseamnă solicitările sindicatelor. Și în al doilea rând, da, probabil că vrea să încheie această etapă… o criză pe care o avem și o traversăm cu sistemul de educație din România și să nu lase vreo povară viitorul premier din partea Partidului Social Democrat ca să nu existe vreo discuție vizavi de faptul că nu am guvernat corect”.
Emil Dumitru: „Cred că se va rezolva până pe data de 26 această criză”
Tudor Mușat: Deci asta înseamnă că mai întârzie schimbarea premierilor?
Emil Dumitru: „Cred că se va rezolva până pe data de 26 această criză. Azi au fost din nou la discuții, să vedem ce vor concluziona ambele părți și noi avem un protocol semnat și domnul Ciucă, cum bine știm, este un General al Armatei și Generalii au cuvânt și au onoare. A declarat că-și va da demisia pe data de 26, probabil că așa se va înâtmpla”.
Tudor Mușat: Domnul Ciolacu nu este general al Armatei…
Emil Dumitru: „Este General al PSD-ului”.
Tudor Mușat: Dar o să vrea domnul Ciolacu? Poate să preia fotoliul de premier cu această criză pe cap? Pentru că a dat deja semnale că nu s-ar băga câtă vreme se rezolvă problema cu greva și problema cu pensiile speciale. Ce ironie: au întârziat 6 luni pensiile speciale și domnul Ciolacu a sesizat acum și zice că nu preia fotoliul de premier.
Emil Dumitru: „Despre acțiunea sau inacțiunea domnului Ciolacu mi-e greu să comentez pentru că una semnează în protocol, alta solicită. Vrea Ministerul Transporturilor, noi aveam o chestiune așezată pe o coală de hârtie pentru ca românii să înțeleagă că nu suntem preocupați de ciolaniadă ci mai degrabă de cum conducem țara în condițiile în care avem un război a granițe. Aici domnul Ciolacu ar trebui, dacă tot este General PSD, să vină și să-i spună domnului Budăi ce are de făcut pe foaia de parcurs pe care o are vizavi de cele două jaloane foarte importante din PNRR care cumva grevează România de a primi niște sume consistente de bani”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”:
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Greva profesorilor continuă. Discuții fără rezultat la Palatul Victoria