Agenţia Europeană a Medicamentului va avea, joi, o reuniune specială pe tema vaccinului anti-Covid produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca
EMA a comunicat, luni, că “va examina mai detaliat informaţiile” despre acest ser după ce mai multe ţări au suspendat, din precauţie, utilizarea acestuia.
Au apărut temeri legate de apariția de cheaguri de sânge post-imunizare.
Agenţia cu sediul la Amsterdam a asigurat, totuşi, că vaccinul dezvoltat de laboratorul AstraZeneca şi experții Universității Oxford este unul “sigur”. Potrivit acesteia, “numărul global de evenimente tromboembolice la persoanele vaccinate nu pare a fi mai mare decât cel observat la populaţia generală”.
“O analiză riguroasă” a cazurilor va urma în zilele următoare, a precizat instituţia.
Responsabil al strategiei de vaccinuri al EMA, Marco Cavaleri a susținut că primele elemente ale analizei arată o balanţă beneficiu-risc încă “pozitivă”.
Într-o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), au fost dezbătute cazurile de tulburări de coagulare a sângelui la persoane imunizate cu serul produs de compania AstraZeneca.
“În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportatela nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului(EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, potrivit unui comunicat.