„Fata din casa vagon”, adaptare după un roman de Ana Maria Sandu, a avut premiera la început de stagiune la Teatrul de Artă din București cu un motto ce stârnește curiozitate și care trezește nostalgii:
„Aș vrea să știu dacă mama e un fel de Arabela și dacă inelul ei fermecat poate face la fel de multe minuni ca al personajului meu preferat.”
O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie cu dorința de a se apropia de mama ei și de a-i deveni cea mai bună prietenă.
Speră că împreună vor reuși să evadeze din universul dur și constrângător al casei vagon în care neîmplinirile și regretele, transmise ca o boală ereditară, fac ca trecutul să fie parte din prezent. Legăturile dintre fiică, mamă și bunică devin un coridor strâmt, lung și care pare a fi fără ieșire.
Spectacolul este o creație semnată de Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna.
„Construit într-un ton dulce amar, spectacolul este o întoarcere în timp în România anilor 70 – 80 și povestește cu nostalgie despre viața de familie a acelei epoci. Întâmplări din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duioșie, candoare și umor.” Teatrul de Artă
Eliza Păuna despre „Fata din casa vagon” la „Sus cortina!”:
„Basme, jocuri, vise, speranțe, coșmaruri, zâmbete, suferințe, iubiri, iertări, dureri se amestecă și se întrepătrund într-o țesătură deasă de vieți care nu se pot rupe unele de altele.” Teatrul de Artă
Eliza Păuna în dialog cu Iorgu Ianuși la „Sus cortina!”:
Cu Eiza Păuna ne putem întâlni și la Teatrul „Ion Creangă” în spectacolul dedicat copiilor între 3 și 6 ani, „Pe mărimea mea”.
Eliza Păuna despre „Pe mărimea mea” la „Sus cortina!”: