Eliminarea pensiilor speciale nu mai este un subiect de actualitate pentru coaliţia de guvernare PNL–PSD-UDMR. Vechea coalitie – PNL-USR-PLUS-UDMR – care a câștigat puterea în 2020 cu aceeași promisiune – a reușit doar eliminarea pensiilor foștilor parlamentari, iar plata pensiilor speciale ale aleșilor locali a fost doar amânată cu un an.
Acum, liderul PNL Florin Cîțu ne cere să avem răbdare până în 2023, cu argumentul că eliminarea pensiilor special se va face de la sine, prin PNRR.
În 2020, la propunerea PNL și cu susținerea tuturor partidelor, mai puțin a USR, Parlamentul a adoptat o lege care cuprindea și eliminarea pensiilor speciale ale magistraților, deși se știa că aceștia vor contesta prevederea la Curtea Constituțională și, mai mult, că vor avea câștig de cauză.
Un amendament al USR care prevedea impozitarea pensiilor speciale și care ar fi putut evita respingerea legii la CCR nu a mai fost supus la vot.
Prin urmare, partidele parlamentare au luat-o de la capăt. Au votat impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității, care iar a cazut la verificarea de constituționalitate.
Coaliția PSD-PNL-UDMR se angajează acum să desființeze câteva dintre cele opt tipuri de pensii speciale, asumându-și recalcularea conform principiului contributivității.
Pensiile speciale ale magistraților vor fi menținute, dar se va căuta o soluție de echilibru. E o chestiune care va dura câțiva ani, spune președintele PNL Florin Cîțu.
Potrivit celei mai recente evaluări a Casei Naționale de Pensii, beneficiau de pensii de serviciu 9.680 de persoane, aproape jumătate fiind magistrați.
Pensia medie lunară în cazul acestei categorii era de 20.000 de lei. Cea mai mare pensie specială plătită a fost de 77.000 de lei lunar. Beneficiarul ei – un fost procuror comunist și comandant de penitenciar – a murit anul trecut.
Sursa foto: Colaj foto Inquam Photos / George Călin / Unsplash / Mufid Majnun
Autor: Adriana Sârbu