Magistraţii Tribunalului Bucureşti susţin în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a omului de afaceri Dan Voiculescu faptul că s-ar încălca principiul legii penale mai favorabile dacă s-ar condiţiona eliberarea din închisoare de plata prejudiciului.
În motivarea, semnată de judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti, se arată că lui Dan Voiculescu i s-a pus sechestru asigurător în vederea confiscării speciale.
Magistratul susține că recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţă unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.
Într-un răspuns pentru Europa FM, Fiscul anunța că, din paguba totală de 60 de milioane de euro, a fost recuperată suma de aproximativ 8, 5 milioane de euro.
ANAF mai transmitea că s-a dispus confiscarea specială a 3 imobile intravilane, situate pe strada Gârlei din București, dar și fostul sediu al Antena 1 și Antena 3, de pe șoseaua București-Ploiești.
Potrivit ANAF, procedura de executare silită se efectuează integral, până la recuperarea în totalitate a prejudiciului de 60 de milioane de euro.
În motivarea sa, judecătorul mai susţine că instanţa de fond a analizat conduita lui Dan Voiculescu “prin prisma activităţilor educative, culturale şi de consiliere psihologică” la care acesta a participat, ţinând cont şi de “instruirea şcolară” a omului de afaceri.
Omul de afaceri Dan Voiculescu – care executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare – a fost eliberat condiţionat în 18 iulie, în baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.
La ieşirea din arest, Dan Voiculescu le-a spus jurnaliştilor că nu există niciun prejudiciu în acest dosar și că decizia prin care a fost condamnat la 10 ani după gratii va fi atacată.