Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi a celor două funcţionare de la Serviciul de Autorizări Comerciale, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea.
Cei 3 au fost puşi, ieri, în libertate. Procurorii îi acuză că nu au verificat activitatea localului mistuit de flăcări pe 30 octombrie.
Inspectorii judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, insituţie care veghează la buna funcţionare a sistemului de justiţie, analizează atât activitatea judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi a procurorului de şedinţă.
“Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art. 45 alin. 2, 3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară. Menţionăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.
Anterior, la Tribunalul Bucureşti, Cristian Popescu Piedone invocase afecţiunile cardiace de care suferă şi care s-ar putea agrava în spatele gratiilor.
Avocaţii edilului demisionar au susţinut că acesta este nevinovat, întrucât ar fi semnat doar formal autorizaţia pentru clubul Colectiv, iar responsabilitatea verificării documentaţiei le-ar fi aparţinut subordonaţilor săi.
În dosarul Colectiv, eliberarea din arest o cer, de asemenea, cei 3 patroni ai clubului şi cei doi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care au permis funcţionarea Colectiv.