Eliberarea atestatului de producator, incepand cu 1 Mai, act fara de care fermierii nu isi mai pot vinde produsele in piete, suprasolicita nervii producatorilor dar si activitatea primăriilor de la tara.
La ghiseele din toata Romania s-au creat cozi interminabile. Reprezentantii Asociatiiei Comunelor din România spun ca acest lucru se intampla din doua motive: autoritatile locale și fermierii au fost luați pe nepregatite, iar momentul intrarii in vigoare a legii, spun ei, este nefericit ales.
Fermierii și reprezentanții autorităților locale sunt nemultumiți pentru că acest gen de măsuri sunt luate fără a fi consultați și ei în prealabil. O lege nu se aplică de la sine spun autoritățile locale: apar proceduri noi, hârtii de completat suplimentar, verificări noi de informatii. În plus, în cazul de față, documentele pe baza cărora se acordă atestatul de producător, cum sunt registrele agricole, nu sunt finalizate.
Boncidai Csaba este primarul comunei Pericei și președintele Asociatiei Comunelor, filiala Sălaj:
“Registrele agricole pentru anul 2015 abia acum le completăm. Practic lucrăm pe datele din 2014. Anul agricol incepe cu 1 Iunie si se termina pe 31 mai. Era mai bine daca legea intra în vigoare la 1 iunie. S-au creat cozi lungi pentru că ne-am suprapus cu campania de depunere a actelor pentru obținerea subvențiilor pentru agricultură.”
Datoritată acestei suprasolicitări și a lucrului cu acte nefinalizate, spun primarii din comune, există riscul ca fermierii să ramănă cu produse de anul trecut pe care să nu le poată vinde sau care să li se strice în stocuri.
“Cei care mai au pe stoc produse, practic sunt blocați. În termen de 5 zile de la depunerea cererii avem obligativitatea de a elibera acerst atestat de producător”, adaugă Boncidai Csaba
Pentru a-și vinde produsele, fermierii persoane fizice trebuie să aibă începând cu 1 mai un atestat de producator, în locul certificatului de producător folosit până acum. Cei care nu vor respecta această regulă risca amenzi de până la 22.500 lei. Atestatul e valabil un an.