Ei spun că orele ar fi trebuit să înceapă mai devreme, în prima zi de luni din septembrie, şi să se termine mai devreme.
Autorităţile au stabilit revenirea la şcoală pe 13 septembrie, iar debutul vacanţei de vară pe 11 iunie.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, a explicat în emisiunea Deşteptarea, la Europa FM, de ce ar fi nevoie ca vacanţa să înceapă mai devreme:
„De foarte multe ori, se merge foarte târziu până în vacanța de vară și elevii care fac cursuri în vară sunt nevoiți să stea în sălile de clasă în temperaturi de 30-35 de grade, pentru că majoritatea claselor nu au instalații de aer condiționat. Nu propunem scurtarea anului școlar, ci să înceapă mai devreme, ca să micșorăm, pe cât posibil, acea situație de disconfort termic, care apare în vară.”
Reprezentanţii elevilor mai spun că, în structura actuală a anului şcolar, există un dezechilibru prea mare între durata celor două semestre, ceea ce va afecta şi calitatea educaţiei:
„În primul semestru, care va avea 14 săptămâni, elevii vor alerga după note și profesorii la fel și toată lumea va fi foarte speriată că nu vor avea timp să încheie mediile și al doilea semestru 20 de săptămâni. E o diferență uriașă, în structura pe care am propus-o noi erau 16 săptămâni cu 18 săptămâni.”
Ministerul Educaţiei a mai anunţat că, dacă vor fi suspendate cursurile, materia nu va fi recuperată în vacanţe.