Elevii din învățământul dual profesional și tehnic vor primi și ei o masă caldă. Deputații au votat un proiect de lege în acest sens. Primăriile sunt, însă, cele care vor suporta cheltuielile.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a extins, practic, acordarea unei mese calde în școli și la școlile profesionale cu o durată de minim 3 ani. Măsura ar duce – spun deputații – la reducerea abandonului școlar.
„Ar putea contribui la resuscitarea acestui segment al învățământului românesc, putând genera efecte pozitive pentru piața muncii, dar ar putea să contribuie și la reducerea absenteismului și abandonului școlar”, a spus Dragoș Zisopol, deputat din partea grupului minorităților naționale.
Masa caldă va fi asigurată și prin intermediul firmelor de catering, nu doar de cantinele școlare, așa cum prevede legislația actuală. Banii vin, însă, de la bugetele locale.
„În România, dacă nu mergi la facultate ești o rușine pentru familie. Cred că a venit timpul să-i încurajăm pe acești elevi, în primul rând, să meargă la școli profesionale – nu este absolut nicio rușine”, a spus Simina Tulbure.
„Acoperirea cheltuielilor pentru cazare și masă se asigură din bugete locale. Nu facem nimic deosebit, este foarte clar. Să nu ne batem cu pumnul în piept pe ceea ce nu facem”, a spus Dragoș Teniță, USR.
Elevii vizați de proiectul de lege vor avea și cazare gratuită. În prezent, doar elevii din 150 de școli din toată țara primesc o masă caldă. Este vorba de un proiect-pilot care funcționează de 7 ani.
Sursa foto: Unsplash / Louis Hansel