Confidenţialitate

Elevii cer Ministerului Educației ca abonamentele de transport să fie date ca biletele de tren, nu cu decontarea unei sume fixe | AUDIO

Elevii sunt nemulțumiți de noua modalitate de decontare a cheltuielilor de transport propusă de Ministerul Educației, cu toate că alocările bugetare pentru navetiști au crescut.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a propus o sumă forfetară de 50 de lei pentru primii 3 kilometri parcurși, după care se adaugă câte 5 lei pentru fiecare kilometru, bani ce urmează a fi decontați după ce elevi își cumpără abonamente.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram, a spus, la Europa FM, că această formulă de calcul le asigură multor elevi doar jumătate din costurile pentru navetă:

„Dacă urmăm formula de calcul pe care o propune Ministerul Educației, elevii ar urma să primească decont în baza sumei forfetare undeva la puțin peste jumătate din suma reală a abonamentului. Spre exemplu, în județul Bihor, un abonament pentru 10 kilometri costă undeva la 200 de lei, un elev ar primi undeva la 105 lei conform sumei forfetare. Noi am cerut Ministerului Educației să modifice această formulă de calcul și să folosească doar până în ianurie 2023. Modificarea ar presupune creșterea acelui plafon de ridicare a valorii sumei forfetare de la 50% la 100%, deci practic să discutăm despre dublarea sumei forfetare pe care o primesc elevii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția că stabilirea unei sume fixe pentru transport nu îi protejează pe elevi de eventuale scumpiri decise de transportatori. Așa că elevii solicită Ministerului Educației ca abonamentele să fie acordate după modelul biletelor de tren:

„Trebuie să trecem de la decont la subvenție, subvenție prin bugetele consiliilor județene cu bani de la bugetul de stat. Este exact mecanismul care funcționează spre exemplu la CFR Călători pentru biletul de tren. Elevul merge la casa de bilete, prezintă carnetul de elev vizat și își primește biletul gratuit. Același lucru ar trebui să se întâmple și pentru operatorii de transport.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Elevii se tem și că mulți își vor pierde bursele sociale dacă suma forfetară propusă de Ministerul Educației va fi luată în calcul la stabilirea venitului net pe familie. Acest aspect nu este menționat în proiectul de ordonanță de urgență privind transportul elevilor.

Citește și: CNCD se autosesizează în cazul eliminării burselor sociale pentru elevii care merg la liceu în altă localitate

Foto: Shutterstock