Există totuşi o condiţie: aceea ca elevul să comunice cu profesorul şi să participe la oră. Regula este prevăzută într-un Ordin de Ministru care a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile.
Măsura a fost propusă de Consiliul Naţional al Elevilor, al cărui preşedinte este Rareş Voicu:
„Dacă profesorul întreabă ceva legat de conținutul orei, sau un exercițiu și el îți răspunde, nu mai poate fi consemnată absența la ora de curs. Aici vorbim de considerente de natură personală, de natură ce țin de intimitatea și viața personală a fiecărui elev în parte. Am primit multe sesizări din partea elevilor care învață în aceeași cameră cu mai mulți frați sau cu părinți care fac telemuncă și profesori care i-au obligat să-și pornească camera, în ciuda faptului că nu aveau condițiile necesare pentru a face acest lucru.”
Pe de altă parte, profesorii le pot pune absenţe elevilor care nu îşi deschid camera video la orele în care urmează să fie evaluaţi. Măsura a fost adoptată pentru a evita eventuale tentative de fraudă. Dar ce trebuie să facă profesorul dacă este anunţat din timp că un elev nu are o cameră video funcţională?
„Cel mai probabil se va realiza o evaluare separată pentru elev, va fi reprogramată la o dată la care va putea să-și pornească camera, sau va fi gândit un alt mod de evaluare pentru elevul respectiv, ținând cont că este o situație specială. Profesorii pot găsi diferite medote de evaluare, care să răspundă nevoilor clasei respective”, mai spune Rareș Voicu.
Nu în ultimul rând, dacă un elev nu poate participa la o oră de curs din cauza unor probleme tehnice, (lipsa temporară internetului, de pildă) absenţa se poate motiva în baza unei cereri scrise din partea părintelui.