Elena Udrea, condamnată pentru corupție și aflată în închisoare, speră să obțină o soluție de la Curtea Constituțională – unde contestă legile prin care i s-a pus sechestru în vederea confiscării pe 4,7 milioane euro. Măsura a fost impusă în dosarul „Hidroelectrica”, în care este judecată alături de Dan Andronic. Fost ministru al Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea se află în Penitenciarul Târgşor. Acolo execută pedeapsa de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”.
În cadrul dezbaterilor din dosarul „Hidroelectrica”, avocații Elenei Udrea au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale.
Au ridicat excepții privind neconstituţionalitatea unor prevederi din legislație care permit măsurile asigurătorii şi confiscarea extinsă.
Magistratul care se ocupă ce acest caz, Corina Ciobanu, a admis solicitarea Elenei Udrea şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale.
În octombrie 2018, Curtea de Apel București a decis instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării special. Decizia a fost menținută de instanța supremă.
În dosarul „Hidroelectrica”, Elena Udrea este judecată pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic care este acuzat de mărturie mincinoasă.
Procurorii DNA au arătat că Elena Udrea a fost de acord cu propunerea făcută de un om de afaceri, în 2011, de a primi 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra decidenților din Ministerul Economiei şi Hidroelectrica, pentru ca unele contracte pe care compania omului de afaceri le încheiase cu Hidroelectrica să fie menținute.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea