Elena Udrea află marți după-amiază dacă va fi extrădată. Saptămâna trecută, judecătorii bulgari ai Tribunalului din Blagoevgrad au amânat pronunțarea și au cerut informații despre condițiile de detenție din România. Decizia de marți nu va fi definitivă, ea va putea fi contestată la Curtea de Apel din Sofia.
Ministerul Justiţiei a împuternicit Administraţia Naţională a Penitenciarelor să emită un răspuns către Tribunalul Bucureşti în calitate de instanţă emitentă a mandatului european de arestare, acesta urmând să îl traducă și să îl transmită autorităţilor bulgare.
Săptămâna trecută, când a fost audiată, Elena Udrea le-a spus judecătorilor din țara vecină că este persecutată politic în România și că refuză să fie predată autorităţilor de la București.
Fostul ministrul al Dezvoltării și Turismului a menţionat și că a depus cerere de azil în Grecia. Magistratii Curții de Apel din Sofia au decis ca ea să rămână în arest preventiv, deși Elena Udrea ceruse să fie lasată în arest la domiciliu într-o casă pe care o închiriase în Bulgaria.
Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, trebuie să execute pedeapsa, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, Udrea trebuie să meargă la închisoare după 7 ani de procese, timp în care a profitat de o decizie a Curții Constituționale pentru a tergiversa dosarul.
Ea a plecat din țară cu puțin înainte ca Instanța Supremă să îi respingă contestația în anulare dar a fost prinsă în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea